van der Horst

China: Rosberg snelste ondanks motorpech - Problemen met Pirelli-banden

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg zette vanochtend de snelste tijd op de klokken tijdens de eerste vrije training voor de Grote Prijs van China. De sessie werd meermaals onderbroken voor rode vlaggen waarbij de laatste onderbreking bijna een halfuur duurde omdat de FIA zich vragen leek te stellen over de veiligheid van het Pirelli-rubber. Toen de lichten zeven minuten voor afvlaggen terug op groen floepten, wist Rosberg zich van een plaatsje bovenaan de tijdstabellen te verzekeren, om luttele ogenblikken na het klokken van zijn tijd met een motorprobleem te kampen.
Problemen, dat is het woord dat ons vooral bijblijft na afloop van de eerste oefensessie in China. Het begon al vroeg in de sessie toen Felipe Massa met een kapotte linkerachterband kreeg af te rekenen, maar zijn bolide uit de muur kon houden om hem vervolgens terug naar de box te loodsen. Waar de koersdirectie aanvankelijk een virtuele safety car mandateerde, werd ietwat later de rode vlag bovengehaald met het oog de piste terug schoon te vegen. Na enkele minuten kregen de rijders dan opnieuw het groen te zien.

Wat vervolgens gebeurde, leek alle verbeelding te tarten. Felipe Massa kreeg na een twintigtal minuten opnieuw een lekke band, opnieuw linksachter. Wanneer luttele momenten later ook Keving Magnussen een stukke Pirelli heeft, eveneens linksachter, besluit de FIA dat het welletjes is geweest en wordt de sessie nogmaals stilgelegd. Na een schoonveegoperatie en een inspectie van piste en boordstenen, mogen de piloten nog eenmaal naar buiten voor een laatste eindsprint op zacht rubber. Zoals gemeld pakte Rosberg in deze korte stint de besttijd waarmee hij teamgenoot Hamilton onttroonde. Naast laatstgenoemde, was Sebastian Vettel de enige die binnen een seconde van Rosberg's tijd kon blijven.

Ricciardo en Räikkönen volgden, voor Kvyat en een verbazingwekkende Carlos Sainz die Jenson Button afhield. De Brit zette zijn tijd wel neer met superzachte banden, wat mogelijk een vertekend beeld opleverde in een veld waarbij het overgrote merendeel geschoeid was op zacht rubber. Max Verstappen rondde de top tien af en deed daarmee twee plaatsjes beter dan de wederoptredende Fernando Alonso. Haas F1-rijder Esteban Gutierrez kende wederom problemen en kreeg geen snelle chrono in de boeken vanweg elektrische problemen aan boord van zijn VF-16.

Lees ook: China: FIA bevestigt fitheid Alonso - Vandoorne blijft aan de kant

Uitslag Vrije Training 1 F1 Grote Prijs van China 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG1:38.037
2.Lewis HamiltonMercedes AMG+ 0.146
3.Sebastian VettelScuderia Ferrari+ 0.628
4.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 1.024
5.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 1.118
6.Daniil KvyatRed Bull Racing+ 1.588
7.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+ 1.639
8.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 1.937
9.Nico HülkenbergForce India+ 2.132
10.Max VerstappenToro Rosso+ 2.195
11.Sergio PérezForce India+ 2.310
12.Fernando AlonsoMcLaren Honda+ 2.501
13.Valtteri BottasWilliams+ 2.791
14.Romain GrosjeanHaas+ 3.321
15.Marcus EricssonSauber+ 3.356
16.Rio HaryantoManor+ 3.577
17.Jolyon PalmerRenault+ 3.779
18.Pascal WehrleinManor+ 4.871
19.Felipe NasrSauber+ 4.943
20.Kevin MagnussenRenaultGeen tijd
21.Esteban GutierrezHaasGeen tijd
22.Felipe MassaWilliamsGeen tijd

Foto: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons