van der Horst

F1 Hongarije: dominant succes Verstappen bezorgt Red Bull nieuw record

Max Verstappen
Max Verstappen
Twaalf overwinningen op een rij, waarvan de elf eerste van dit seizoen. De statistieken spreken boekdelen als het gaat om de dominantie van Red Bull - en bij uitbreiding Max Verstappen - in de Formule 1. De Nederlandse wereldkampioen won met sprekend gemak in Boedapest. Op de achtervolgers was het... meer dan een halve minuut wachten.
Valse hoop voor iedereen die na de polepositie van Lewis Hamilton (Mercedes) op een boeiend kijkstuk hadden gerekend. De 104de pole hield slechts enkele hectometers stand, want Max Verstappen snelde al in de eerste bocht voorbij zijn grote rivaal. De Mercedes had niet de snelheid om te wedijveren met de concurrentie, want de overige podiumplaatsen werden bezet door Lando Norris (McLaren) en Sergio Perez (Red Bull).

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Dankzij een negende overwinning van het seizoen, met maar liefst 33 seconden voorsprong, heeft Verstappen nu al meer dan honderd punten voorsprong in de jacht naar zijn derde titel. Zowel de Nederlander als zijn team zijn vermoedelijk al over enkele weken mathematisch zeker van de bekroning.


Opnieuw chaotische start
Start 2023 F1 GP van Hongarije
Start 2023 F1 GP van Hongarije
Zo erg als in 2021 werd het gelukkig niet, maar verschillende rijders mochten al na één bocht een kruis maken over een goed resultaat in Hongarije. De schuldige: Zhou Guanyu, met zijn Alfa Romeo gestart op de vijfde plek, maar al in de eerste remzone waarschijnlijk gefrustreerd door een elektronische fout toen de lichten werden gedoofd. Het resultaat: een contact met Daniel Ricciardo (Alpha Tauri), die op zijn beurt beide Alpine uit de wedstrijd kegelde.

De Chinese Alfa-rijder kreeg een tijdstraf en tot overmaat van ramp werd ook zijn teamgenoot Valtteri Bottas gehinderd bij het incident. Geen punten voor Alpine, evenmin voor Alfa Romeo.

Wel punten waren er voor beide rijders van de vijf sterkste teams van het moment: natuurlijk Red Bull met Verstappen en Perez, het verrezen McLaren met Lando Norris en Oscar Piastri op de vijfde plek, Mercedes met Lewis Hamilton net voor en George Russell net achter de Australiër. De top 10 werd afgesloten door een ontgoochelend Ferrari (Leclerc voor Sainz) en Aston Martin (Alonso voor Stroll).

De F1-wereld hoopt op een spannender scenario voor het vervolg van het seizoen, en dat begint volgende week op het circuit van Spa-Francorhamps. Op het programma staat een sprintrace op zaterdag en uiteraard de Grote Prijs op zondag.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Hongarije 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:38:08.634
2.Lando NorrisMcLaren F1 Team+33.731s
3.Sergio PérezRed Bull Racing+37.603s
4.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+39.134s
5.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+62.572s
6.George RussellMercedes-AMG F1 Team+65.825s
7.Charles LeclercScuderia Ferrari+70.317s
8.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+71.073s
9.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+75.709s
10.Lance StrollAston Martin F1 Team+1 lap
11.Alexander AlbonWilliams Racing+1 lap
12.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+1 lap
13.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+1 lap
14.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 lap
15.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+1 lap
16.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+1 lap
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 lap
18.Logan SargeantWilliams RacingDNF
19.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
20.Pierre GaslyAlpine F1 TeamDNF


Foto's: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons