van der Horst

Zolder: Vanthoor verschalkt Lamborghini voor zege in kwalificatierace

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli hebben zaterdag de FIA GT Series-kwalificatierace op hun naam geschreven. In hun Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra reed het duo zowat heel de race aan de leiding; Vanthoor moest enkel in de openingsfase de Reiter Lamborghini van Stefan Rosina voor zich dulden. Na goed een kwartier liet de Slovaak een steek vallen in de eerste linkse waardoor Vanthoor in het verlengde van zijn achtertuin de leiding kon overnemen en vervolgens niet meer achterom keek. De Lamborghini in handen van Peter Kox werd nog tweede maar dat al op meer dan 10 seconden achterstand. De WRT Audi van Niki Mayr-Melnhof en René Rast werd uiteindelijk derde, hoewel deze laatste tijdens de eerste stint Rosina had gepasseerd. Uiteindelijk kon Peter Kox de iets minder ervaren Mayr-Melnhof nog voorbijgaan op het moment dat de Oostenrijker de wagen overnam en op koude banden geen weerwerk kon bieden. De Sébastien Loeb Racing McLaren #9 die door Alvaro Parente als tweede werd gekwalificeerd vatte de race aan vanaf de laatste plek wegens een straf voor het gebruik van een onregelmatige turbodruk tijdens de kwalificatie en gaf uiteindelijk zelfs op.
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Onder een stralende zon, maar bij een lage temperatuur werd de start gegeven van de kwalificatierace. Iedereen kwam goed de eerste bocht door, hoewel enkele deelnemers, waaronder de Novadriver Audi, de limiet van de piste opzochten in de Eerste Linkse. Rosina behield de kop, maar Vanthoor en vooral Rast schoven na een goede start op in het veld naar plaatsen twee en drie. Na twee ronden namen de Lamborghini en de Audi #11 langzaam afstand van de rest van het peloton, maar Rast  kon na enige tijd terug aansluiting vinden. Charouz kwam als eerste binnen met een openstaande deur op zijn Mercedes. Na een dik kwartier racen beging Rosina een fout in de eerste linkse en Vanthoor profiteerde er van om de leiding van de wedstrijd te pakken. Een ronde later imiteerde Rast zijn teamgenoot en schoof op naar de tweede plaats. Onderussen was de McLaren #10 voorbij de Mercedes #2 geraakt en was nu vierde. Kumpen reed ondertussen rond op de zesde plaats en stond onder druk van de derde WRT Audi.

BMW Sports Trophy Team Brasil
BMW Sports Trophy Team Brasil
Bij het openen van het pitvenster was de BMW van Zonta een van de eerste om te stoppen, maar de Braziliaan kreeg de deur van de wagen niet dicht en begon er dan van woede maar op te stampen. Gevolg een deur die nooit meer dicht ging, met later een opgave als gevolg. Zijn teammaat Jiminez reed bij het vertrekken in de pitlane dan bijna nog op de Mercedes van Chandhok. De WRT Audi's waren bij de laatste om te pitten, maar Ortelli behield de leiding, terwijl Mayr-Melnhof de tweede plaats verloor aan Kox. Zuber en Sandström vervolledigden de top vijf. Parente kreeg nog een drive-through penalty voor het aantikken van een van de Team Brasil BMW's. Ide was op de Phoenix Audi teruggevallen naar plaats acht nadat het weggedrag van de bolide volgens de rijders tijdens de race sterk veranderde.

Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
Ortelli werd niet meer bedreigd en stormde op de overwinning af, op enige afstand gevolgd door de Lamborghini van Kox. Om de derde plaats ontspon er zich een strijd tussen de Audi van Mayr-Melnhof, de McLaren van Zuber en de Audi van Stippler, maar de posities bleven behouden tot op de meet. Op het einde van de race werd Ordóñez nog rondgetikt in de Rea door de Novadriver Audi en gaf Loeb met nog zes minuten te gaan op met problemen aan het linker achterwiel. De twee HP Gravity Charouz Mercedes SLS eindigden zesde en zevende voor de Audi van Kumpen en Ide, de AF Corse Ferrari en de Seyffarth Motorsport  Mercedes #28.

Update 16.00

We verzamelden enkele reacties van de winnaars, rechtstreeks vanuit Zolder.

Extra beeldmateriaal van deze wedstrijd kan u vinden in het fotoboek van de startgrid (inclusief vrouwelijk schoon) en het fotoboek van de kwalificatierace.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons