van der Horst

FIA GT World Cup: Vanthoor wint Qualifying Race - Mortara crasht (+ Video)

Start Qualifying Race Macau
Start Qualifying Race Macau
Laurens Vanthoor heeft de Qualifying Race voor de tweede editie van de FIA GT World Cup gewonnen. Onze landgenoot startte samen met polesitter Edoardo Mortara op de eerste rij, maar kwam al snel aan de leiding te liggen toen zijn Italiaanse teamgenoot om vooralsnog onbekende reden rond ging in de eerste knik na de start. Terwijl Mortara tijdens de neutralisaties tot tweemaal toe de pits kwam opzoeken om zijn WRT Audi R8 LMS GT3 terug op punt te stellen, was het dus aan Vanthoor om voor Audi de eer hoog te houden. Geen evidente opgave met de twee Manthey Racing fabrieks Porsche 911 GT3 R's van Earl Bamber en Kevin Estre in zijn zog.
Manthey - Porsche 911 GT3 R
Manthey - Porsche 911 GT3 R
De Porsches waren in het voordeel op de lange rechte stukken in de haven, maar Vanthoor was dan weer "king of the hill" in de nauwe straten van Macau. Bamber slaagde er dan ook niet in om een echte aanval te lanceren aan Lisboa. Winst voor Vanthoor en Audi dus, op amper +0.786s gevolgd door de Porsche van Bamber en het exemplaar van Estre op P3 (+1.840s). Afwachten dus of de Limburger de iets krachtigere Porsche van de Nieuw Zeelander morgen de baas zal kunnen zijn bij de start.

Maro Engel, de winnaar van vorig jaar, kon met zijn Mercedes-AMG GT3 het tempo van het leiderstrio niet volgen en werd vierde voor zijn teamgenoot Renger van der Zande. Laatsgenoemde had overigens Nico Müller (Phoenix Racing Asia) rondgetikt in de openingsronde, de Zwitser zou later nog zwaar crashen en zo een van de twee neutralisaties veroorzaken. Mortara kon uiteindelijk nog oprukken tot P13, maar maakte in de laatste ronde nog contact met een andere deelnemer waarvoor hij waarschijnlijk een straf zal krijgen. 

--- UITSLAG FIA GT WORLD CUP MACAU QUALIFYING RACE (PDF) ---


Foto's: Porsche



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 19 november 2016.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons