van der Horst

Rallye Deutschland: Nabeschouwing Armand Fumal

Regelmatig deelnemer aan het BK Rally (BRC) en ex-circuitrijder Armand Fumal heeft zichzelf een prachtig cadeau gedaan met een deelname aan het WK Rally of WRC afgelopen weekend in Duitsland. Hij deed daarvoor een beroep op de corijder Xavier Portier, in de gekende Citroën DS3 R3T uit de ateliers van Caren Burton in Trois-Ponts. De rijder van Cybernet reed de wedstrijd uit en vergaarde onderweg ervaring die hij zelf als “ongelofelijk en verrijkend” omschrijft.
Ik ga niet ronde de pot draaien”, lacht Armand Fumal na afloop. “De rally van Duitsland was moeilijk, zeer moeilijk zelfs. Het is verschillend van alles dat ik al kende vooraf. Een eerste element zijn de proeven in de wijngaarden. Ik had geen oevreur en wist dus niet over hoe de proeven erbij lagen. Zondag, voor de eerste passage, gaf ik mezelf amper 20% kans om het einde te halen, zo verraderlijk lag alles er bij. Je rijdt blind en weet niet hoe de ondergrond er een bocht verder bij ligt. We hebben veel geluk gehad op de plaats waar Latvala er is afgegaan, daar had het voor ons ook kunnen eindigen. In de wijngaarden is het eenvoudig, aan de ene kant is er de muur, aan de andere de afgrond. Bovendien gaat het er heel erg snel.
 
Globaal gezien is Armand Fumal tevreden over zijn prestatie, maar hij weet dat er nog heel wat marge tot progressie is. “Op de proeven die wat lijken op wat we in ons land zien, was ik min of meer op mijn gemak, waarbij ik chrono’s liet noteren te vergelijken met die van Gilbert en de Mévius. Dat was ook het geval in de show-KP van Arena Panzerplatte, maar op de Panzerplatte Lang en de 42 kilometer tegen de chrono, dat was andere koek… 29 minuten waanzinnige kilometers, 50 pagina’s roadbook, echt iets ongelofelijk. We zijn er even afgegaan op dezelfde plek als Chardonnet, want we werden door de regen verrast. We raakten iets met de achterkant van de wagen, maar konden onze wedstrijd verder zetten. Alleen al op die proef kom je 10 of 15 verschillende types van ondergrond tegen, gaande van beton tot een soort blauwe steen. Daar heb je echt geen grip. Het was wel genieten.” 
 
Hij is dus enorm opgetogen over zijn eerste ervaring in WRC. “Het aantal Belgische supporters op de wegen is enorm”, gaat Armand verder. “Er waren overal Belgische vlaggen, en ze moedigden alle Belgische deelnemers aan. Het was magisch. Als Neuville en Gilsoul het podium aan de aankomst opreden, dan hoorden we de Duitsers niet meer. Het was hetzelfde gevoel als in het stadion van Standard Luik, Sclessin, tijdens een grote wedstrijd. De ceremonie van de start tot de finish, alles is super georganiseerd. Ik denk al sinds de finish over een nieuwe deelname. Een klein programma in het WK lijkt me iets ongelofelijk.”
 
Ondertussen zal Armand verder gaan in het BK Rally, met achtereenvolgens de Omloop van Vlaanderen, de East Belgian Rally en de Rallye du Condroz. Op circuit neemt hij nog deel aan de finale X30 met Pierre-Yves Corthals en Olivier Meurens en dat in Las Vegas!

Armand Fumal pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op woensdag 27 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Deutschland.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons