van der Horst

Finland: Alarmbellen moeten afgaan bij Ogier en Neuville

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Als de alarmbellen nu nog niet afgaan bij Sébastien Ogier en Thierry Neuville, dan hebben ze een groot probleem. Ott Tänak mocht al als leider naar Toyota's thuisrally en reed van Ruuhimäki naar Jyväskylä met dertig punten op zak. Hij zet daarmee Ogier op 22 en Neuville op 25 punten. Tänak trekt straks naar Duitsland als tweevoudig winnaar... weeeehoooeeeweeeehoooeeee.
Er twijfelde geen kat aan: Ott Tänak moest en zou de Rally van Finland winnen. Alle ingrediënten speelden in de Est zijn voordeel, behalve zijn startpositie die hem achteraf gezien amper deerde. 

Het zegt veel over de heerschappij die Tänak dezer dagen aan de dag legt. Drie overwinningen op vier wedstrijden en dat hadden er vier moeten zijn zonder dat akkefietje op dat Mediterrane Sardonische eiland. Sébastien Ogier en Thierry Neuville mogen blij zijn dat het verschil máár respectievelijk 22 punten en een volledige overwinning bedraagt. Tot nu toe is het seizoen heel spannend geweest, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, al herinneren we u er wel nog aan dat ook Neuville vorig jaar in eenzelfde luxepositie zat.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Toch moeten de alarmbellen afgaan. Duitsland komt er aan. Tänak won er de voorbije twee edities. Citroën en Ogier zijn dan wel sterk op asfalt, maar afrekenen met de Est is een andere klus. En of die upgrade bij Hyundai echt een verbetering is, zal straks moeten blijken. Zoniet, dan is het kruis erover en vechten voor een elfendertigste vice-titel.

Niet vergeten, na Duitsland volgt Turkije - waar Tänak vorig jaar won - gevolgd door Spanje - waar hij aan de leiding stond tot hij lek reed - gevolgd door Wales - waar hij aan de leiding stond tot zijn carterplaat zichzelf in de Welshe kiezel boorde - om te besluiten in Australië - waar hij ook lange tijd op kop lag. Een vijfde, of een zesde plaats, daarmee zullen Ogier en Neuville het niet mee doen. Beide heren moeten héél dringend scoren, méér scoren dan Tänak, veel méér scoren dan Tänak.

Voor Tänak wordt het stilaan als voor Toyota in Finland: de Est kan enkel verliezen. Het enige waar Neuville zich dan nog mag aan optrekken, is een eventuele merkentitel. "Net zo mooi als een rijderstitel", zei hij in Ieper nog. Alsof hij zich eind juni al aan het indekken was.

Foto's: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 6 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons