van der Horst

Finland: Meeke en Latvala gaan op jacht naar constructeurspunten

Kris Meeke
Kris Meeke
Kris Meeke en Jari-Matti Latvala hebben zichzelf een doel gesteld voor de tweede helft van het seizoen nu ze uitgeteld zijn voor de rijderstitel: een rally winnen en de merkentitel binnenhalen. Dat zeiden ze in een gesprek met Autosport.be.
Beide Toyota-rijders toonden dit jaar al enkele keren hun snelheid, maar de resultaten volgden niet. Meeke is pas zesde in de tussenstand, Latvala pas tiende. De twee scoorden zelfs nog geen enkel podium dit jaar. "Een beetje meer geluk en een beetje meer zelfdiscipline, meer is er eigenlijk niet nodig", aldus Meeke. "De snelheid is er en hier is Toyota thuis. We moeten dit weekend een resultaat leveren. De merkentitel is het belangrijkste doel", aldus de Brit.

"Dit is de taak waarmee ik dit jaar zoveel mogelijk nog moet helpen. Uiteraard wil ik nog winnen maar ik ken mijn rol binnen het team en we weten hoe Ott (Tänak) ervoor staat, dus we zullen hem zeker bijstaan", aldus Latvala. "We hadden dit jaar al wat pech. Je krijgt op een seizoen maar maximum twee jokers. Als je dan twee keer na elkaar uitvalt, kruipt dat in het hoofd, begint het te frustreren en rij je minder goed. Maar het vertrouwen is terug. Ik voel het."

Orders van bovenaf zijn er vooralsnog niet. "Dit is het verschil met vorige teams. Er wordt hier minder gesproken. We voelen hier zelf aan wat onze taak is", aldus Meeke. "Hier heerst een unieke sfeer, de beste die ik al heb ervaren. Dat dit team gerund wordt door een ex-piloot (Tommi Mäkinen) helpt zeker."

"Hij is een leider en motivator", aldus Latvala. "Hij begrijpt ons. Hij zal nooit zeggen dat een fout dom was omdat hij de situatie perfect kan lezen. Hij is de eerste om ons terug op te peppen."

Opvallend zijn ook de lovende woorden aan het adres van Akio Toyoda, de topman van Toyota. "Dat hier een goede sfeer hangt is zeker ook te danken aan hem. Hij voelt echt het DNA van de rallysport en dat is belangrijk van bovenuit. Bij andere merken tellen meer de cijfers en resultaten", aldus Meeke. "Dat hij zoveel komt zegt gewoon genoeg", aldus Latvala.

Foto: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op woensdag 31 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons