van der Horst

Bahrein: Wie wint eerste nachtrace in de woestijn?

Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Bij Ferrari is men ondanks de ongeziene rijderscombinatie Alonso-Räikkönen eerder matig begonnen aan het nieuwe seizoen. De Spanjaard heeft echter als het op nachtraces aankomt de geschiedenisboeken aan zijn kant, hij won namelijk in 2008 in een Renault de allereerste wedstrijd onder kunstlicht in Singapore. Al zullen we voor de zege ditmaal vooral moeten uitkijken naar Mercedes, dat vorig weekend in Maleisië een dominante prestatie neerzette.
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Waarom Rosberg als WK-leider in Maleisië niet opgewassen leek tegen zijn teamgenoot Hamilton, zullen we niet gauw weten, maar hopelijk worden we komend weekend getrakteerd op een mooi duel voor de zege tussen beide Silberpfeilen. Red Bull Racing van zijn kant zal alles moeten zetten op regerend kampioen Vettel, daar Ricciardo, die nu al kan bestempeld worden als de pechvogel van het seizoen, door de compleet mislukte pitstop in Maleisië sowieso tien plaatsen zal worden achteruitgezet op de grid.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
De omloop van Bahrein telt ook weer twee DRS-zones, waarvan eentje op het lange rechte stuk dat uitmondt in een krappe eerste bocht naar rechts. Een ideale plaats om in te halen, zeker omdat we op dat vlak dit seizoen een beetje op onze honger zijn blijven zitten. Al heeft Bahrein de geschiedenis jammer genoeg wel tegen ondanks zijn lay-out van snelle rechte stukken en krappe bochten. Op vlak van set-up speelt Moeder Natuur overigens vaak een rol, want met sterk opkomende winden in de namiddag, kan het gedrag van de wagen wel eens zeer plots onvoorspelbaar uitdraaien. De wind laat bijgevolg niet alleen van zich spreken in de bochten die tegen hoge snelheid genomen worden, maar daarnaast belandt er ook regelmatig een pak zand op het tracé.

Eveneens interessant om volgen, wordt het effect van de temperatuur bij het ondergaan van de zon op het weggedrag van de bolides. Met temperatuursverschillen van 10-20 graden, kan ook die factor een merkbare invloed hebben op vlak van set-up. Pirelli stelt overigens net als tijdens de openingsrace in Australië de zachte en mediumband ter beschikking van de teams op deze omloop die een vrij abrassieve asfaltlaag heeft.

De start van zowel de kwalificaties als de race is voorzien om 17u onze tijd, dan is het op dat moment in Bahrein al een uur later en doet de avond daar langzaam zijn intrede.

Foto's: Racing International Photography & Ferrari  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons