van der Horst

Frankrijk: Wie stopt Johan Kristoffersson? Ook Alister McRae & Nico Muller aan de start

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Met Frankrijk staat komend weekend de negende WK manche op het menu. En het wordt sowieso een geladen race met 10.000-den Franse chauvinisten die een Fransman – lees Loeb – naar de zege willen schreeuwen. Het zou goed zijn voor het kampioenschap, maar ook Ekström moet scoren of hij mag definitief zijn tweede titel op rij vergeten. Volkswagen, Kristoffersson en Solberg zijn bij deze verwittigd.
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Twaalf wedstrijden in een seizoen en we zijn in het Franse Loheac aan race negen aanbeland. We starten dus het laatste tertiaal van het World RX. En met Johan Kristoffersson hebben een meer dan verdiende leider. De Zweed won afgelopen seizoen reeds viermaal en trok een zware kloof door zijn hattrick in Noorwegen, Zweden en Canada.

Daar hadden we ons geld niet op verwed toen regerend kampioen Mattias Ekström de eerste drie races achter zijn naam zette en schijnbaar afstevende op zijn tweede titel op rij. Zijn geluk keerde echter in België toen Kristoffersson won, terwijl ploegmaat Petter Solberg de race in Lydden Hill naar zich toe trok. Kristoffersson werd toen tweede en de nieuwe leider. Maar op dat moment zat alles nog op enkele punten van elkaar. Vanaf België bleek de Volkswagen Polo een vitaminekuur te hebben ondergaan, want ze wonnen vijf races op rij. Kristoffersson wist zelfs in Zweden en Canada tweemaal op rij de maximale score van 30 op 30 te boeken en dan is er uiteraard geen houden meer aan. Vooral omdat Ekström tijdens zijn thuisrace in Zweden van hogerhand begrijpelijk voorrang moest geven aan zijn DTM-programma waar hij aan de leiding ligt. Daarenboven kwam de Audi-rijder in Canada slecht uit de startblokken en eindigde teleurstellend zesde en laatste in de halve finale. Op die manier wordt je uiteraard geen kampioen.

Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
In de tussenstand heeft Kristoffersson 35 punten voor op zijn ploegmaat bij Volkswagen Zweden, Petter Solberg en 53 op Ekström die volgt in derde stelling en respectievelijk 14 en 23 punten bonus heeft op het Peugeot-duo Loeb en Timmy Hansen. Eén ding zijn we nu reeds zeker; Wat er komend weekend ook gebeurd, Kristoffersson keert als leider terug huiswaarts. Ook binnen de rest van de top 5 zullen er weinig verschuivingen zijn. Maar er kan uiteraard worden gewerkt aan een inhaalbeweging, want het is vijf voor twaalf voor de troepen van EKS RX.


Solberg, Kristoffersson & Ekström
Solberg, Kristoffersson & Ekström
Of de komst van een vierde piloot binnen het team hier verandering in kan brengen is maar de vraag. Teamgenoot van Ekström bij Audi in DTM, de Zwitser Nico Muller is naast Ekström, Heikkinen en Nitiss komend weekend de vierde piloot met een Audi S1 van EKS RX. Heikkinen (9de) en Nitiss (14de) zullen in ieder geval in functie moeten rijden van hun kopman. Met Nico Muller erbij hebben ze opnieuw een extra ijzer in het vuur om de tenoren enkele puntjes te ontfutselen.

Bij Volkswagen zijn ze niet onder de indruk, want nog later op het seizoen zien we ook daar een versterking met een derde wagen binnen PSRX Volkswagen Sweden voor de Duitser Dieter Depping
Nog een nieuw gezicht binnen de World RX is de Schot Alister McRae, zoon van Jimmy en broer van de betreurde legende Colin McRae. Geen onverdienstelijk rijder die ook reeds een behoorlijk palmares kan voorleggen. Hij vervangt Guy Wilks voor de rest van het seizoen aan boord van de LOCO Energy VW Polo RX van Stard Team.

Sébastien Loeb - Peugeot 208 WRX
Sébastien Loeb - Peugeot 208 WRX
De Fransen kunnen zich dit weekend vergapen aan een record aantal Supercars, verdeeld tussen het World RX en Euro RX. Maar liefst 60 Supercars komen er in totaal aan de start met daarbij nog eens vier op de reservebank. In het World RX hebben we naast Loeb met  Anne, Chicherit, Sérazin, Bouliou, Lemonnier, Dubourg en reserve Maloigne in totaal zeven of acht rijders in de Franse manche van het WK.Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 30 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Frankrijk.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons