van der Horst

Franse rallylegende José Barbara overleden

José Barbara
José Barbara
De Franse rallyrijder José Barbara is maandag op 72-jarige leeftijd overleden. Barbara was een icoon met een actieve carrière van vijftig jaar en ruim 100 overwinningen, vooral in Noord-Frankrijk.
  • Powercars
José Barbara
José Barbara
José Barbara werd uitgerekend op D-day, 6 juni 1944, geboren in Aire-sur-la-Lys. Al vroeg begon hij met motorcross maar hij verloor al snel zijn hart aan de rallysport. In 1971 mocht hij zelfs aantreden als officieel piloot bij Ford om het Franse rallykampioenschap te betwisten. Hij was toen even teamgenoot van wijlen Thierry Sabine, de latere oprichter van de Dakar Rally.

Ondanks die steile opgang in de rallysport op nationaal niveau,
José Barbara
José Barbara
is Barbara toch vooral een lokale held. Hij maakte vooral eind de jaren tachtig en de jaren negentig furore in zijn rood-gele Porsche 911 en BMW M3. In die tijd won hij zowat alles wat er te winnen viel in eigen streek, met onder meer acht overwinningen in de Rallye Le Touquet en zelfs elf overwinningen in de Rallye de la Lys. 

José Barbara
José Barbara
Barbara was ook na 2000 altijd en overal een graag geziene gast. Samen met zijn levensgezellin en vaste co-rijdster Chantal bracht de Fransman altijd topmateriaal aan de start, van een Maxi Mégane tot recent nog een Mini WRC. In 2016 ging de veteraan nog op weg met een Subaru S14 WRC en een DS3 R5. In die laatstgenoemde wagen boekte hij ook zijn laatste overwinning in het voorjaar, in Neufchatel-en-Bray. De laatste rally waar hij aan de start stond was de Rallye National Charlemagne, waar hij opgaf omwille van persoonlijke redenen.

Barbara koesterde nog de droom om te starten in een rally voor historische wagens, zoals die van Marokko, maar die wens ging dus niet meer in vervulling.

Foto's: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Rally Internationaal op maandag 2 januari 2017.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons