van der Horst

Gefrustreerde Ogier als leider tweede seizoenshelft in

Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Met de rally van Finland wordt komend weekend de tweede seizoenshelft in het WRC op gang getrokken. De eerste zeven manches waren behoorlijk onvoorspelbaar en kregen vaak een verrassende uitkomst, al zijn er nog zekerheden: Sebastien Ogier volgt straks zichzelf op als wereldkampioen.
De jongste jaren mochten we rond deze tijd van het jaar het telraam al boven halen, en dat is nu niet anders. Regerend kampioen Sebastien Ogier staat met 143 punten riant op kop van de WRC-tussenstand. Hij heeft 51 punten voorsprong op zijn dichtste rivaal, het equivalent van meer dan twee gewonnen rally's (zonder de punten van Power Stage meegerekend). Een mooie voorsprong dus, maar Ogier zal waarschijnlijk nog moeten tot wachten tot oktober, met het triolet Corsica, Catalunya en Wales in vijf weken tijd, om zijn vierde titel te vieren.

Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen is voorlopig tweede in de WK-tussenstand met 92 punten, Hayden Paddon vervolledigt het virtuele podium met 72 punten. Beide jonkies boekten dit voorjaar een mooie zege; Paddon schonk de nieuwe Hyundai i20 een eerste overwinning in Argentinië, Mikkelsen boekte zijn eerste winst op onverhard.

Zes winnaars

Opvallend was dat het WRC tijdens de zeven eerste manches zes verschillende winnaars kreeg. Dat is al ruim een decennium geleden, en zes verschillende winnaars uit de zeven eerste manches is zelden gezien. 

Dat heeft vooral te maken met de startvolgorde die vooral Ogier frustreert. De wereldkampioen kan door zijn rol als "veger" nergens echt meedoen voor de overwinning. De Fransman kijkt nu al uit naar de asfaltmanches in Duitsland, China, Corsica en Catalunya waar hij als opener geen nadeel ondervindt van zijn startpositie. De startpositie vormde dé grote discussie van het zomerreces.

Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
In Finland, Wales en Australië is het opnieuw uitkijken naar rijders uit de tweede lijn met Jari-Matti Latvala en Thierry Neuville voorop (beiden achteruitgeslagen in de WK-tussenstand door crashes en problemen) en Kris Meeke (die maar enkele wedstrijden afwerkt). En misschien kan Ott Tänak zich nog eens mengen voorin.

Het belooft nog een interessant najaar te worden, maar de vraag is niet: wordt Ogier wereldkampioen, maar wel waar wordt hij straks opnieuw gekroond?

Foto's: WRC.com, Racing International Photography & M-Sport
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 26 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons