van der Horst

Geko Ypres Rally: Drie op drie voor Loix tijdens eerste lus

Loix-Miclotte - Skoda fabia S2000
Loix-Miclotte - Skoda fabia S2000
De rally startte in mineur nadat bekend raakte dat de Skoda Fabia S2000 van het gelegenheidsduo Tsjoen / Casier na de kwalificatie in het opgavepark belandde met een gebroken motor. De tweede motorbreuk reeds deze week, waardoor het duo vandaag niet aan de start kwam in het al bij al vrij zwakke deelnemersveld.
De eerste KP op Dikkebus waren Freddy Loix en de Ier Graig Breen in het voordeel omdat ze nog op een relatief droge ondergrond reden. Achter het duo was het schuiven geblazen met de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon die met de Ford Fiësta van Symtech reeds in de eerste bocht door een aardappelveld moest ploegen en kostbare tijd verloor. Evan later ging de Fransman Consani over de kop met zijn Renault Mégane.

Loix pakte de eerste scratch met 2 seconden voor op Breen. De Fransman Bouffier, genavigeerd door Lara Vanneste reed de derde chrono, maar moest door de regen reeds 16 seconden toegeven. Paddon klokte de vierde tijd op 22 tellen, terwijl Aigner met zijn Subaru Impreza STI reeds een halve minuut aan zijn broek kreeg.

Na Loix was de best geklasseerde landgenoot Lefèvere met de Mitsubishi Lancer Evo met een 10de tijd en op 44 seconden van leider Loix. Debackere was 12de en Verschueren 15de.

Geen grip is wat we constant van de deelnemers te horen krijgen. Velen hadden deze weersomstandigheden niet onmiddellijk verwacht en verschillende piloten maakten niet de goede bandenkeuze. De leiders zijn in ieder geschoeid op intermediates en dat lijkt momenteel de beste keuze.

Loix was ook de snelste op de tweede KP van Wijtschate en kon zijn voorsprong op Breen uitbouwen tot 12 seconden. Bouffier was derde op 30 seconden en kijkt nu reeds aan tegen een achterstand van 45 seconden. Paddon was vierde, maar de achterstand is reeds opgelopen tot meer dan een minuut op Loix.

Ook de derde en de laatste KP van de eerste lus kwam op naam van Fast Freddy. En opnieuw was Breen tweede en volgt nu op 15,7 seconden van Loix. Breen is momenteel de enige die een beetje druk kan zetten op Loix, want Bouffier, derde in de tussenstand, volgt reeds op 57 seconden. Paddon is voorlopig vierde op 1min21sec terwijl de Solowow de top 5 afsluit op 1min39sec. van de leidende Skodarijder. Het duel Debackere – Verschueren heeft amper 2 KP’s geduurd, nadat de Polo-rijder de gracht indook.

Méér nieuws later 

Foto: RIP/Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 28 juni 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons