van der Horst

Geko Ypres Rally: Kwalificaties ingevoerd - Resultaat shakedown bepaalt startorde

GEKO Ypres Rally
GEKO Ypres Rally
Belangrijk nieuws van de Geko Ypres Rally organisatie toen ze aangekondigde dat kwalificaties ingevoerd worden voor deze all-asfalt rally. In overeenstemming met het besluit van de FIA Rally Commissie van 24 mei, zal de shakedown van nu af aan gebruikt worden als kwalificatie sessie en meteen ook de startorde van de rally bepalen. De Geko Ypres Rally zal wereldwijd de eerste asfalt-rally ooit zijn die kwalificaties voert, meteen één van verschillende wereldpremières die de organisatoren voor toeschouwers in petto hebben.
Onder de bestaande reglementering van de FIA rally kampioenschappen, wordt de shakedown gebruikt als kwalificatie sessie voor sneeuw en gravel rally's. Na een korte verkenning vatten de piloten de shakedown aan met een gechronometreerde run die de startorde bepaalt. Daarna kunnen de piloten hun startorde kiezen voor de eerste dag van de rally; de snelste mag als eerste kiezen en zo verder. Maar nu heeft de FIA Rally Commissie besloten dat de shakedown ook als kwalificatie zal worden gebruikt op asfalt rally's, wat de toeschouwers meteen al een echte strijd oplevert tijdens de shakedown.

Geko Ypres Rally Manager Alain Penasse is enthousiast over het FIA besluit: "Ik was aanwezig tijdens de Rally Commissie op 24 mei en was zeer opgetogen toen de regel om te veranderen werd aanvaard. Dit geeft de organisatoren van Geko Ypres Rally en de organisatoren van andere asfalt rally's de mogelijkheid om extra spanning aan de rally toe te voegen als de shakedown niet langer gewoon als een test gezien wordt maar echt de startorde beslist van de teams."

De nieuwe regel heeft geen invloed op de timing van de Geko Ypres Rally. Op donderdag 27 juni start de shakedown om 18 uur met een verkenning van één uur voor alle deelnemers. Om 19 uur zullen de FIA en ERC priority teams beginnen aan hun verkenningen, met een maximum van 20 auto's, om dan hun eigenlijke kwalificatie ritten aan te vatten om 20 uur. Vanaf 20.30 uur kan de rest van het deelnemersveld hun shakedown sessie rijden.

De teams zullen hun startorde kiezen gedurende de foto-shoot die vrijdagnamiddag plaats vindt op de Ieperse Grote Markt, om dan in de vroege avond de eerste KP te Dikkebus aan te vatten.

De Geko Ypres Rally is de 6de wedstrijd van het FIA European Rally Championship, en gaat door op 28-29 juni.

Geko Ypres Rally pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op dinsdag 4 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons