van der Horst

Geko Ypres Rally: Peugeot en Ford stellen hun nieuwste wapens voor buiten wedstrijd met Meeke en Neuville

GEKO Ypres Rally
GEKO Ypres Rally
Er wordt dit jaar geschiedenis geschreven in de Geko Ypres Rally aangezien zowel Ford als Peugeot er hun nieuwe R5 wagens zullen voorstellen. De nieuwe Ford Fiesta zal bestuurd worden door de Belgische WK piloot Thierry Neuville, terwijl voormalige Geko Ypres Rally winnaar Kris Meeke aan het stuur zit van de Peugeot 208 T16
Het afscheid van de Group A en Group N wagens. Daarover gaat het bij de introductie van de nieuwe Group R. In een poging om meer klaarheid te brengen in alle categorieën en klassen, spreekt het FIA reglement nu nog enkel maar over 3 klassen: WRC, S2000 en de nieuwe Group R. En zowel Ford als Peugeot hebben de Geko Ypres Rally uitgekozen als een laatste test vooraleer hun nieuwe auto's in competitie in te zetten. De nieuwe R5 auto's zullen vlak voor de officiële o-wagen rijden.

Alain Penasse, Geko Ypres Rally manager legt uit: "De R5 klasse in de rallysport is zowat de meeste verwachtte van het laatste decennium. Je kan het echt vergelijken met de introductie van de S2000 categorie, zowat 10 jaar geleden. R5 is de top in Group R en brengt de auto's uit het Wereldkampioenschap naar de nationale of regionale kampioenschappen met alleen maar enkele aerodynamische aanpassingen en wat veranderingen aan de motor, wat de auto's meteen veel goedkoper maakt."

De Ford Fiesta R5 is gebaseerd op de Ford Fiesta WRC, de auto waarmee Thierry Neuville onlangs nog het podium haalde in de Acropolis rally. De Fiesta R5, ontwikkeld door Ford's partner M-Sport, zal als voorwagen rijden te Ieper, bestuurd door WK ster Thierry Neuville met zijn vaste co piloot Nicolas Gilsoul

De volledig nieuwe Peugeot 208 T16 werd vorig jaar aangekondigd op het Autosalon van Parijs. De auto, die ontwikkeld is door Bertrand Vallat die ook verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de waanzinnig populaire 207 S2000, heeft een turbo-aangedreven 1600 motor met 280 PK. De wagen zal zijn eerste publieke optreden maken in de Geko Ypres rally in de handen van Kris Meeke met Chris Patterson als co driver.

Alain Penasse: "Beide auto's in Ieper hebben is fantastisch nieuws. Zo zijn we niet enkel de eerste asfalt ERC proef die de kwalificaties invoert maar zijn we nu meteen ook de eersten om de volledig nieuwe R5 wagens te hebben. En zoals alle rallyfans ben ik ook zeer nieuwsgierig om de snelheid van de nieuwe wagens te zien aangezien algemeen verwacht wordt dat de R5 wagens sneller zullen zijn dan de huidige S2000 auto's."

De Geko Ypres Rally vindt plaats op 28-29 juni en is de zesde ronde van het ERC
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op zaterdag 15 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons