van der Horst

Rally van Letland: Nabeschouwing Gino Bux

Gino Bux & Eric Borguet - Peugeot 208 R2
Gino Bux & Eric Borguet - Peugeot 208 R2
Gino Bux en Eric Borguet moesten in de Rally Liepaja in de eerste chronorit naar de kant. Gelukkig konden de vertegenwoordigers van het RACB National Team op zondagochtend opnieuw vertrekken. In nochtans moeilijke omstandigheden wisten ze bemoedigende tijden neer te zetten.
Onze landgenoot aan het stuur van de gele Peugeot 208 R2 had zich aan een moeilijke rally verwacht. Dat bleek ook het geval. Zaterdag zat het avontuur er na 7 kilometer in de eerste chronorit op.
“In een haarspeld die we tegen lage snelheid moesten nemen nam ik zonder argwaan de koord van de bocht”, vertelt Gino. “Er waren heel wat sporen die aangaven dat heel wat deelnemers voor mij hetzelfde hadden gedaan. Jammer genoeg lag er een grote steen verborgen. De klap was voldoende groot om een radiatorsteun te laten breken en er een gat in te slaan. Zonder water moesten we 1500 m verder halt houden, om te vermijden dat de motor helemaal stuk zou gaan. Een opgave was onvermijdelijk.”

Gelukkig kon het duo op zondagochtend door het Rally2-reglement opnieuw vertrekken. “Ik heb me er op toegelegd om progressief het ritme te verhogen, zonder risico’s te nemen”, vervolgt de rijder. “De omstandigheden waren verschrikkelijk. Wat nog het meest indrukwekkend was, was dat we van een staalblauwe lucht opeens in een ontzettend dikke mist konden verzeild geraken. Op sommige plekken gingen wind en sneeuw zodanig hard te keer, dat de zichtbaarheid tot nul werd herleid. Je zag niet eens het verschil tussen de weg en het decor. In één van de KP’s verloren we 20 seconden omdat we zonder het te beseffen in een wei waren beland.»

In het FIA ERC Junior-kampioenschap grepen Gino en Eric naast de verhoopte puntenoogst. Desondanks weten ze toch een relatief positieve balans op te stellen. “Opgeven in de eerste spéciale is uiteraard verschrikkelijk frustrerend”, geeft de jongeman uit Malmédy toe. “Wat zaterdag gebeurde speet me heel erg, vooral voor de mensen van het RACB National Team, Peugeot België-Luxemburg  en het team van DG Sport dat onze wagen onder handen neemt. Gelukkig konden we zondag enkele bemoedigende tijden neerzetten. Ik heb ook het gevoel dat ik in snelle, maar gladde bochten wat vooruitgang heb geboekt. Nu wil ik me volledig concentreren op de volgende wedstrijd, het Circuit of Ireland dat begin april wordt verreden.”

RACB National TeamDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op zondag 8 februari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Letland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons