van der Horst

GP België mag plaatsvinden!

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
De Grote Prijs van België Formule 1 mag plaatsvinden op het circuit van Spa-Francorchamps, dat hebben Waals Minister-president Elio Di Rupo en Waals viceminister-president en minister van Economie Willy Borsus aangekondigd. De Grote Prijs van België kan dus georganiseerd worden, weliswaar achter gesloten deuren. Of dat impliceert dat de Belgische WK-manche zijn plaats op de projectkalender kan behouden eind augustus, is niet geweten. Onder meer Sporza en HLN.be menen dat een wedstrijd op dat ogenblik mogelijk is, ondanks de eerder aangekondigde beperkingen tot 31 augustus.
  • St. Paul
Het persbericht dat Di Rupo en Borsus eerder vandaag verspreidden vermeldt niet letterlijk dat de Grote Prijs van België kan doorgaan eind augustus, maar maakt wel melding van een verplichting tot organisatie achter gesloten deuren. Daarnaast krijgt het circuit tevens de toestemming om vanaf volgende week maandag trainingen te organiseren tot 20 deelnemers op de piste, onder begeleiding van een coach. Er is weliswaar sprake van trainingen voor profs, maar het is vooralsnog onduidelijk hoe rekbaar dat begrip is en of Spa dus, net als Zolder, ook weer kan inzetten op trackdays.

Uiteraard zijn zowel de organisatie van de Grote Prijs als de toestemming om trainingen te laten plaatsvinden afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis en de verplichting van de betrokkenen om zich te houden aan de maatregelen voor social distancing en hygiëne.

Hoewel er dus toestemming is voor een organisatie, betekent dat niet meteen dát er ook een Grote Prijs F1 zal zijn in ons land. Spa Grand Prix moet namelijk nog een plaatsje vastkrijgen op de officiële F1-kalender en hoewel eind vorige maand de F1-promotor nog aankondigde een kalender van een vijftiental manches te beogen, die startte in Europa, is het afwachten of Spa nog steeds onderdeel van die plannen uitmaakt. Volgens onbevestigde geruchten zou dat wel het geval zijn, met Hockenheim als Plan B (hoewel ook Duitsland een verbod op massa-evenementen uitvaardigde), mocht de gezondheidssituatie in België weer negatief evolueren. Er blijft ook de vraag wat er moet gebeuren met de reeds verkochte tickets, bij een Grote Prijs zonder publiek. En wat de gevolgen daarvan zijn voor de organisatie...

Foto: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op vrijdag 15 mei 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons