van der Horst

GP Verenigde Staten: Verstappen op pole voor sprint, Leclerc en Hamilton fractie trager

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Red Bull-rijder en wereldkampioen Max Verstappen heeft de pole behaald voor de Sprint later vanavond. Hij ging enkele duizendsten sneller dan Charles Leclerc (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes). Hun teamgenoten volgden achter het McLaren-duo dat zich als vierde en vijfde kwalificeerde.
In de Sprint Shootout krijgen we een verkorte versie te zien van de traditionele kwalificatie, met Shooutout 1 die twaalf minuten duurt, S2 tien minuten en S3 acht minuten. Met de pauze tussen de sessies is alles in 44 minuten voorbij. De snelste rijder in S3 start later vanavond op pole voor de Sprint, die om middernacht onze tijd begint. In S1 en S2 wordt er verplicht op medium bandencompounds gereden, in S3 wordt het zachtste rubber boven gehaald.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
In S1 vielen de twee Haas-rijders af, gevolgd door Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) en Logan Sargeant (Williams), die net als morgen de laatste plek op de grid zal inpalmen voor zijn thuisrace. Op het einde van S2 zagen we opnieuw vijf rijders afvallen. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) kon bij zijn comeback net niet doorstoten naar S3, terwijl ook de twee Aston Martin-rijders, Esteban Ocon (Alpine) en Guanyu Zhou (Alfa Romeo) de strijd moesten staken. Verstappen spinde ook tijdens zijn laatste snelle ronde, maar kon de wagen zonder schade terug naar de pits brengen, terwijl ook zijn eerder neergezette tijd goed genoeg was om te kunnen deelnemen aan S3.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Omdat er met de zachte band gereden werd in S3, legden de rijders maar één rondje af, een tweede ronde zou toch sowieso trager zijn. Verstappen slaagde erin de snelste tijd neer te zetten, maar zowel Leclerc als Hamilton volgden binnen dezelfde tiende van een seconde op twee en drie. McLaren volgde op de vierde en vijfde plaats, terwijl Carlos Sainz (Ferrari), Sergio Perez (Red Bull) en George Russell (Mercedes) vrede moesten nemen met de plaatsen zes tot en met acht. Alex Albon (Williams) en Pierre Gasly (Alpine) sloten de top tien af.

Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zaterdag 21 oktober 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons