van der Horst

24H Spa: Eerst BMW daarna Chevrolet

Ricardo van der Ende/Bernhard van Oranje - BMW M3
Ricardo van der Ende/Bernhard van Oranje - BMW M3
De GT4 European Series was dit weekend in Spa toe aan zijn derde manche van het jaar en net als in Zandvoort deelde de GT4 wagens de piste de bolides uit het BRCC, zij het dat de GT4 deelnemers één minuut later van start ging dan hun collega’s van het Belgische kampioenschap. Twee races stonden er op het menu; één op vrijdag en één op zaterdag. De overwinning in de eerste wedstrijd ging naar de Racing Team Holland by Ekris Motorsport BMW M3 van Bernhard van Oranje en Riccardo van der Ende nadat de Chevrolet Camaro van Duncan Huisman en Luc Braams die als eerste over de streep kwam een tijdstraf kreeg en zo terugzakte naar plaats twee. De tweede race ging alsnog naar een Camaro, maar nu naar het exemplaar van Jan Joris Verheul en Marcel Nooren.
Jörg Viebahn gaat dwars
Jörg Viebahn gaat dwars
Jörg Viebahn startte de eerste race van op de pole, maar in de eerste bocht ging de Porsche van de Duitser na een contact achterstevoren en mocht Viebahn helemaal achteraan aansluiten. Salvador Tineo (Ginetta G50) lag op kop na de eerste ronde en bouwde een kleine voorsprong uit op de Aston Martin van Erik Behrens. Deze laatste verdween echter uit de wedstrijd na een aanrijding met een Ginetta. In de negende ronde kwam de safety car de baan op tengevolge van een incident in het BRCC veld en alle rijders profiteerden daarvan om hun pitstop uit te voeren. De Ginetta behield de leiding bij de herstart, maar
Duncan Huisman/Luc Braams - Chevrolet Camaro
Duncan Huisman/Luc Braams - Chevrolet Camaro
kwam in contact met de Camaro van Verheul, van der Ende profiteerde van het incident om beide wagens te passeren. Ondertussen kwam Duncan Huisman met de Chevrolet Camaro opzetten en in de negentiende ronde ging hij onherroepelijk voorbij de leidende BMW. Na de race kregen de Camaro rijders echter een tijdstraf van 10 seconden voor hun agressief rijgedrag en ging de zege alsnog naar de Racing for Holland BMW van van Oranje en van der Ende.
 
GT4 European Series; Spa; Uitslag race 1:
 
1. Ricardo van der Ende/Bernhard van Oranje (BMW M3 GT4) 19 ronden
2. Duncan Huisman/Luc Braams (Chevrolet Camaro GT4) +9.228
3. Jan Joris Verheul/Marcel Nooren (Chevrolet Camaro GT4) +9.451
4. Simon Knap/Pieter-Christiaan van Oranje (BMW M3 GT4) +10.020
5. Manuel Lasagni (Ginetta G50 Cup) +10.192


Jan Joris Verheul/Marcel Nooren - Chevrolet Camaro
Jan Joris Verheul/Marcel Nooren - Chevrolet Camaro
Na de start van race 2 namen de twee Camaro’s de leiding van de wedstrijd en Verheul en Huisman reden weg van de rest van de deelnemers. Al na de eerste ronde moest van der Ende de pits opzoeken met een beschadigd wiel na een contact in Les Combes. De posities bleven gehandhaafd tot aan de pitstops in ronde 12, waarna Luc Braahms zijn merkgenoot Marcel Nooren en later ook nog Erik Behrens moest voor laten. Een safety car procedure bracht het veld terug bijeen, maar Nooren maakte bij de herstart geen fout en won de race. Twee Italiaanse Ginetta’s raasden nog naar voren en finishten uiteindelijk nog als tweede en derde, maar werden na de race teruggezet in het klassement wegens inhalen achter de safety car. De Aston Martin van Behrens kreeg dan weer 60 seconden tijdstraf omdat de pitstop van de Aston Martin  te kort was. De tweede plaats ging alzo naar de Ginetta van Luca Magnoni.
 
GT4 European Series; Spa; Uitslag race 2:
 
1. Jan Joris Verheul/Marcel Nooren (Chevrolet Camaro GT4) 21 ronden
2. Luca Magnoni (Ginetta G50 Cup) +6.029
3. Manuel Lasagni (Ginetta G50 Cup) +7.157
4. André Grammatico (BMW M3 GT4) +9.610
5. Duncan Huisman/Luc Braams (Chevrolet Camaro GT4) +14.572

Foto's: Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT4 op dinsdag 29 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons