van der Horst

Gulf 12H: Black Falcon ontzegt AF Corse hattrick

Team Abu Dhabi by Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Team Abu Dhabi by Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Black Falcon ging tijdens de derde editie van de 12 Hours of Abu Dhabi verder op het elan van Mercedes in 2013: winnen. De SLS AMG GT3 was dit seizoen een te duchten wapen waar menig concurrent zijn tanden op stuk beet. Enkel tijdens de enige neutralisatie in deze editie van de Gulf 12 Hours liet Black Falcon even een steekje vallen, waardoor het na de eerste geblokte vlag de eer nog even moest laten aan AF Corse. Jeroen Bleekemolen zette bij aanvang van deel 2 de scheve situatie echter meteen recht en nam autoritair de leiding in handen om die niet meer af te geven.
AF Corse - Ferrari 458 Italia
AF Corse - Ferrari 458 Italia
Khaled Al Qubaisi, Jeroen Bleekemolen en Bernd Schneider reden een dijk van een wedstrijd en hoefden deze in de laatste fase enkel te controleren. Voor Schneider is deze zege overigens nog maar eens de bevestiging, want na de etmaalraces te Dubai, Nürburgring en Spa en de 12 uur van Bathurst gaat hij ook hier weer aan de haal met de zege. 2013 is eenvoudig samen te vatten voor de Duitser: ziet Schneider in een endurance race de geblokte vlag, dan wint hij. AF Corse van zijn kant deed, met één wagen in de strijd, wat het kon, maar de rijdersbezetting van de Ferrari #1 (Steve Wyatt, Michele Rugolo, Marco Cioci) leek net dat streepje extra te missen ten opzichte van deze op de winnende SLS. De troepen van Amato Ferrari eindigen op 1 minuut 40 van de zege en gaan de rivalen bij Kessel Racing en de debuterende Bentley vooraf.

M-Sport Bentley - Bentley Continental GT
M-Sport Bentley - Bentley Continental GT
De Bentley oogde de ganse meeting sterk en het is maar de vraag of de Britse GT het achterste van zijn tong heeft laten zien, met het oog op de homologatie en vooral de nog te bepalen Balance of Performance. Ondanks de hitte, bleef de Continental GT3 gespaard van grote technische problemen en bovendien klokten Guy Smith, Steven Kane en Andy Meyrick constante tijden welke in de buurt lagen van de andere toppers. Enkel in de laatste tien minuten manifesteerde er zich nog probleem toen de splitter kwam los te zitten en de wagen het tempo gevoelig moest laten zakken en uiteindelijk toch nog een ronde moest toegeven op de Kessel Ferrari #11 van Daniel Zampieri, Cesar Ramos en Michael Broniszewski die derde werd.
 
Nova Race - Ginetta G40 GT4
Nova Race - Ginetta G40 GT4
In GTX had de Aston Martin geen verhaal tegen de Ginetta's; de Britse bolide bezet dan ook het ganse podium in de klasse. De Nova Race bolide van Cristoni/Lindroth/Cappelletti/Cressoni consolideerde zijn leiderspositie van in de eerste helft en won uiteindelijk ook met sprekend gemak voor respectievelijk de exemplaren van Optimum Motorsport en deze van hun teamgenoten Magnoni, Scarpaccio en onze landgenoot Pierre Piron.

Avelon Formula - Wolf GB08
Avelon Formula - Wolf GB08
Wolf kende een ware calvarietocht, want geen enkele GB08 toonde ook maar de minste vorm van betrouwbaarheid met veel problemen tot gevolg, telkens met verschillende oorzaken. Aan de finish bleek het exemplaar van Stefano De Val/Pitorri/Fuster als voorlaatste te eindigen, terwijl teamgenoten Nicola De Val/Tonoli/Pizzuti de rangen sloten. De BF Motorsport Wolf kwam niet meer aan de start van deel 2 en het exemplaar van Latif/Belotti/Bellarosa verscheen na motorproblemen al helemaal niet aan de start.

Tot slot lieten we na de finish de winnaars hun zeg doen.

Volledige uitslag Gulf 12 Hours of Abu Dhabi 2013 (PDF).

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 13 december 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons