van der Horst

Gulf 12H: Totale triomf voor Kessel Racing dat zegerecord van AF Corse evenaart

Algemeen podium Gulf 12 Hours 2017
Algemeen podium Gulf 12 Hours 2017
Kessel Racing heeft de zevende editie van de Gulf 12 Hours op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi gewonnen. Michael Broniszewski, Davide Rigon en Miguel Molina rondden zo in hun Zwitserse Ferrari een perfect weekend af, waarin ze naast de pole ook de zege in de eerste race op hun conto mochten pennen. Het werd overigens een dubbel voor het Steigerend Paard, want Rinaldi Racing klokte af als tweede, voor de Ultimate Ligier JS P3 die de klassezege bij de LMP3's veroverde. Het stopte voor Kessel Racing overigens niet met een algemene zege en de kroon in de Pro-klasse, ook bij de Pro-Am's overschreed een Ferrari van het team als eerste de meet, met het zusterexemplaar op P3.
  • Shopa
Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing kon bogen op een perfecte strategie om de race naar zijn hand te zetten, maar toch overheerste na afloop het gevoel dat de zege ook perfect naar een concullega had kunnen gaan. Waren de bezettingen bij de proto's door de band genomen - begrijpelijk - iets minder dan bij de GT3's, toch werd eerstgenoemde categorie hoegenaamd niet naar huis gereden. De Pro-Ferrari's hadden het niet onder de markt en ook de Aston Martin GT3 - met ProAm huisvesting - dong tot halfweg mee voor de gouden plak.

Lees ook: Gulf 12H: Kessel Racing leidt halfweg - GT's domineren LMP3's

Oman Racing by TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
Oman Racing by TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
Een probleem met oplopende temperaturen zorgde vroeg in het tweede wedstrijddeel voor ontgoocheling in het kamp van de Britse bolide en dus kreeg het publiek na het openingsuur een tweestrijd tussen Kessel Racing en Rinaldi Racing voorgeschoteld - met de proto's op vinkenslag moest er met de Italiaanse volbloeden iets foutlopen. Zo ver kwam het echter niet en Kessel Racing pakte zijn derde algemene zege op rij en evenaart daarmee het record aantal overwinningen van Ferrari-fabrieksteam AF Corse. Enkel Mercedes kon in 2013 met Black Falcon een Ferrari-hegemonie doorbreken. Toen voorkwam een zege van het merk met de ster een Ferrari-triple, bij de zevende editie was dat dus wel een feit.

MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
De proto's kwamen collectief wel sterk voor de dag, met vier exemplaren in de top zes. United Autosports greep dan wel naast de algemene zege en de klassezege, het eindigde op P2 en P3 in de klasse en zorgde zo voor een numeriek overwicht op het LMP3-podium. GTX1 was een kolfje naar de hand van de Target Racing Lamborghini van Jan Lammers, Karim Al Azhari en Sarun Sereethoranakul. In GTX2 ging de zege weinig verrassend naar een bolide van MRS GT Racing; beide 991 Mk. 2 Porsches hielden het oudere Mk. 1-exemplaar van Slidesports af.

GP Extreme - Renault R.S.01
GP Extreme - Renault R.S.01
Glenn Van Parijs moest bij zijn debuut de bezetting van zijn zusterwagen voor zich dulden; niet geheel onverwacht gezien de meer homogene line-up op de blauw-witte 991. De eer voor de beste Belgische prestatie ging naar Jurgen Smet, die in de gele Renault R.S.01 op een dertiende plaats algemeen eindigde. Tot slotnog een opvallend wapenfeit: Josh Burdon ging in de wedstrijd met de Graff Racing Ligier JS P3 #6 zowaar onder zijn poletijd van gisteren: met een 2:06.422" had hij een volle tel minder nodig dan tijdens zijn kwalificatierun.

--- Uitslag Gulf 12 Hours 2017 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 16 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Footprints

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons