van der Horst

Gulf 12H: Tweede zege op rij voor 2 Seas Motorsport

2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
De 2 Seas Motorsport Mercedes #1 van sjeik Isa bin Abdulla Al Khalifa, Ben Barnicoat en Martin Kodrić heeft de 10e editie van de Gulf 12 Hours op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi gewonnen. De Bahreins-Britse formatie triomfeerde ook vorig jaar, toen de race eenmalig in Bahrein werd georganiseerd en het nog met McLaren racete. Daarmee is 2 Seas Motorsport het eerste team dat de wedstrijd in de Golfregio twee keer weet te winnen met twee verschillende constructeurs. De zege is bovendien nog maar de tweede triomf voor Mercedes, na de overwinning van Khaled Al Qubaisi, Jeroen Bleekemolen en Bernd Schneider in 2013. Het werd overigens een dubbel voor het merk met de ster, met de #88 SPS Automotive Performance van Baumann/Lenz/Pierburg op P2, voor de VR46 Ferrari van Marini/Salucci/Fumanelli die net als bij de laatste editie op het YMC op het algemene ereschavot mocht plaatsnemen.
  • Hamofa Performance
2 Seas Motorsport legde een solide parcours af, met niet alleen de pole, maar ook de dubbel in de eerste race eerder vandaag. Bovendien hadden de beide Mercedes bij de start van race 2 een buffer van één ronde op de naaste tegenstander en daardoor leek echte concurrentie vooral te zoeken in eigen rangen. De #66 van Ian Loggie, Morgan Tillbrook en Casper Stevenson, uitkomende in de ProAm-klasse, leek bij de start even de zusterwagen #1 te gaan bedreigen, maar Barnicoat pareerde Loggie en behield de kop. Later in de race zou de #66 een vijftal minuten verliezen toen de onderkant van de wagen moest vastgemaakt worden. Daarvan profiteerde vooral de VR46 Ferrari, maar ook de SPS Mercedes #88 en de AF Corse Ferrari #51 van Cozzi/Sernagiotto/Cheever klommen een plaatsje op in de ranking.

Isa Al Khalifa, Martin Kodric & Ben Barnicoat
Isa Al Khalifa, Martin Kodric & Ben Barnicoat
De #1 van het Bahreins-Brits-Kroatische trio reed vandaag bijna alle ronden aan de leiding en bleef, afgezien van enkele remproblemen en een mogelijk ophangingsprobleem, gespaard van technische averij. Ferraristi Fumanelli en Cheever, beide op het laatste moment ingevallen, reden de pannen van het dak tijdens de race, maar moesten finaal de duimen leggen voor Dominik Baumann. Baumann stelde met een sterke slotstint de zege in de ProAm-klasse veilig voor SPS Automotive Performance. Net als een goede twee jaar geleden, mochten Luca Marini en Alessio Salucci mee op het algemene ereschavot. In tegenstelling tot toen, is dat ditmaal "slechts" als tweede in ProAm en vooral, zonder Valentino Rossi, die vervangen werd door David Fumanelli. De 2 Seas Motorsport Mercedes #66 eindigde uiteindelijk op de laatste podiumtrede in ProAm. GT3 Am werd een kluif voor de AF Corse Ferrari 488 #61, ondanks een aanrijding (zie verder).

En Dries Vanthoor? Die was uitgeteld voor de zege, na de versnellingsbakproblemen tijdens de eerste race, maar gaf niettemin - nog maar eens - zijn visitekaartje af. Hij bedankte zijn Attempto Racing team om de Audi R8 opnieuw op te lappen door bij de start van de race het veld te doorklieven en daarbij de ene snelle ronde na de andere te noteren. Hij kan zich optrekken aan de absoluut snelste wedstrijdronde in de tiende Gulf 12 Hours Abu Dhabi. Helaas stond de #99 Audi niet aan de finish, nadat zijn Duitse teamgenoot Alex Aka aan het einde van het tweede wedstrijduur achterop de "Amerikaanse "AF Corse Ferrari #61 (Saada/Grunewald/Kvamme/Estep) knalde toen die de BMW M4 trachtte te dubbelen.

Ook die BMW M4 haalde de meet niet nadat de wagen te kampen had met een kapotte aandrijfas die vastzat in het differentieel. Greystone GT verzilverde de zege van de McLaren 570S van Campbell/Webb/Clarke uit race 1 en won overtuigend, voor de Century Motorsport Aston Martin van Johnson/Holloway/Ellis.

De tiende editie van de Gulf 12 Hours Abu Dhabi is geen grootse jubileumeditie geworden en het coronavirus lijkt daarvoor de belangrijkste aanleiding te zijn. Het beperkte deelnemersveld, slechts 15 deelnemers, zorgde er wel mee voor dat het aantal interventies van de safety car uiterst beperkt bleef (1 in race 1, geen in race 2) en het afstandsrecord uit 2019 (316 ronden) en dat van vorig jaar in Bahrein ruimschoots verbroken werd (358 ronden of 1895,88 km).

--- Uitslag Race 1 Gulf 12 Hours 2022 (pdf) ---
--- Uitslag Race 2 Gulf 12 Hours 2022 (pdf) ---


Foto: Gulf 12 Hours & 2 Seas MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 8 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons