van der Horst

Heyninck pakt met familie Semoulin BGDC-titel 2018

Semspeed - Peugeot 308 Racing
Semspeed - Peugeot 308 Racing
We schrijven maart 2018, Geoffrey Heyninck sloeg de handen in elkaar met Benoît Semoulin en François Semoulin van Semspeed Racing met het oog op het betwisten van een volledig autosportseizoen om alzo aanspraak te kunnen maken op een titel. De klassetitel in het BGDC was het doel, de divisietitel zou een mooie extra zijn en de algemene titel, dat was de ultieme droom... De meeste dromen zijn echter bedrog... De meeste, want af en toe staan alle planeten en sterren op één lijn! Een goede zes maanden later mogen de Semspeed-boys namelijk met de drie trofeeën huiswaarts keren! Een onverhoopt succes, reden genoeg dus voor Autosport.be om zijn oor te luister te leggen bij de Vlaamse kant van de gelauwerde formatie...
Semspeed - Peugeot 308 Racing
Semspeed - Peugeot 308 Racing
"Ik kan het nog maar moeilijk geloven, maar de organisatie bevestigde ons zelf dat na het tellen van alle punten en het in rekening brengen van het schrapresultaat wij als winnaars uit de bus komen", lacht Geoffrey Heyninck. "We hebben de titel vooral te danken aan onze regelmaat doorheen het seizoen. Ik denk dat we één opgave hebben meegemaakt, het gevolg van een zeer lichte aanrijding - echt pech. Daartegenover staat wel dat we quasi altijd sterk voor de dag kwamen, met onder meer een zege bij de race in Magny-Cours. Dat was ergens onverwacht, gezien we de wagen maar laat ontvingen en maar enkele keren konden testen voor de start van het seizoen, waarbij zelfs eenmaal met buitentemperaturen die flirtten met het vriespunt, wat tot gevolg had dat we de banden niet op bedrijfstemperatuur kregen."

Semspeed - Peugeot 308 Racing Cup
Semspeed - Peugeot 308 Racing Cup
"Het geheim van ons succes, moeten we naar mijn mening zoeken in de voorbereiding. Ja we beschikten over een nagelnieuwe wagen, maar de familie Semoulin had vorig jaar al heel wat ervaring opgedaan met de Peugeot 308 Racing Cup en wist dus bij ontvangst van de wagen meteen waar de aandacht op te richten. Daarnaast hebben we getracht om voor de start van het weekend altijd een dagje te testen op het circuit in kwestie en ook dat heeft zich cash uitbetaald. Als ik het me achteraf allemaal hoor vertellen, lijkt dat eenvoudig, maar dat was het hoegenaamd niet. De concurrentie was stevig en we realiseerden zeker geen walkover. Wanneer de concurrentie van niveau is, tellen de details zoals het vermijden van bestraffingen door het respecteren van vlaggen en pitstoptijden, het wegblijven van curbs om de cardans niet onnodig te belasten etc. en in die details blonken wij uit (lacht)."

Benoît Semoulin - François Semoulin - Geoffrey Heyninck
Benoît Semoulin - François Semoulin - Geoffrey Heyninck
"Dat komt echter allemaal niet vanzelf. Geluk dwing je af, onder andere in de voorbereiding. François zorgde er voor elke race op quasi maniakale wijze voor dat de wagen in topvorm verkeerde. Elke wedstrijd ging de versnellingsbak open voor controle en verifieerde hij of de motor en andere belangrijke onderdelen nog correct functioneerden. Benoît van zijn kant is een uitstekende rijder die weet hoe zich goed te kwalificeren. De onderlinge verstandhouding tussen ons drie was perfect en dat vertaalt zich meteen ook in goede resultaten op de piste. We zijn dus alledrie, vanzelfsprekend, enorm blij met de titel. Voor mij is dit het bewijs dat de keuze om een volledig seizoen te rijden, met de correcte omkadering en een doordachte aanpak, absoluut de juiste was. Graag zouden we volgend jaar een vervolg breien aan dit avontuur, maar hoe en wat, daar gaan we de komende wintermaanden eens goed over nadenken..."

Foto's: Jacques Letihon, Ronald Janssens & Marc Quivrin

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 30 oktober 2018.
  • Footprints

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons