van der Horst

Hij was volgens u de beste F1-rijder van 2018

Max Verstappen in 2018
Max Verstappen in 2018
Vier wereldtitels wil hij veroveren, en dat liefst nog voor zijn dertigste verjaardag. Aan ambities ontbreekt het onze noorderbuur - al zeggen we graag dat hij voor een groot stuk ook onze kleuren draagt - Max Verstappen in geen geval. Wereldkampioen werd hij afgelopen seizoen niet, maar door de lezers van Autosport.be werd hij wel uitgekozen tot beste Formule 1-rijder van 2018.
We stelden u eind vorig jaar drie vragen over het voorbije seizoen. Net als de stemming voor de beste race van 2018 en die voor de beste jonge landgenoot, won de in België geboren Nederlander Max Verstappen overtuigend de prijs voor beste F1-rijder van het afgelopen jaar. Hij haalde ruim het dubbel aantal stemmen van de Ferrari-nieuwkomer Charles Leclerc, die op zijn beurt ook dubbel zoveel stemmen wegkaapte als de Britse Mercedes-rijder Lewis Hamilton.

Top 3
  1. Max Verstappen (Red Bull Racing) - 50%
  2. Charles Leclerc (Sauber) - 23%
  3. Lewis Hamilton (Mercedes) - 11%
     
Overtuigende cijfers dus, maar een grondige analyse van de voorbije 21 wedstrijden leert ons dat niet alles rozegeur en maneschijn was in Verstappen-land. Weet u nog hoe het seizoen begon voor de Red Bull-rijder? De eerste vier wedstrijden waren rampzalig en Verstappen dreigde zelfs even (zonder het echt te menen) een koopstoot uit te delen aan wie nog opmerkingen zou geven over zijn rijstijl. Na de spin in Australië, de aanrijding met Lewis Hamilton in Bahrein, het bizarre contact met Sebastian Vettel in China en uiteindelijk de crash met teamgenoot Daniel Ricciardo in Baku, ging het gelukkig wel een stuk beter.
 


Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Het duel tussen Verstappen en Hamilton kreeg overigens nog een vervolg tijdens de Grote Prijs van de Verenigde Staten. In een van de boeiendste races van het seizoen behaalde Kimi Raïkkönen in zijn Ferrari zijn eerste overwinning sinds... 2013, al moest hij daarvoor wel beide kemphanen van Red Bull en Mercedes afhouden. Enkele honderden meters lang streden Verstappen en Hamilton zij aan zij, met ditmaal de Nederlander als winnaar. Hamilton was echter de enige die zich na afloop van het seizoen (vijfvoudig) wereldkampioen kon noemen, met dank aan zijn lage foutenlast en bijzonder regelmatige prestaties. Iets waaraan Verstappen nog kan werken, en waardoor zijn Britse rivaal best wel wat hoger had mogen eindigen in onze eindejaarsenqûete.
 


Verstappen bleef in 2018 steken op twee overwinningen: eerst was er een strategische fout en een dubbele opgave voor Mercedes op de Red Bull Ring, waardoor de... Red Bull-rijder de zege in de schoot kreeg geworpen. Later op het jaar was er nog een tweede succes voor de zoon van Jos Verstappen, na een dominante vertoning in Mexico. Twee weken later had daar in Brazilië gerust nog een overwinning bij gemogen, ware het niet dat 'aartsrivaal' Esteban Ocon zich wou ontdubbelen bij leider Verstappen, die de deur dichtgooide en zo meteen ook de eerste plaats definitief uit handen gaf. Ocon kreeg terecht een Stop & Go van tien seconden, maar onze noorderbuur had beter moeten weten... Heel leuk om naar te kijken is het wel natuurlijk, maar het is tegelijk het bewijs dat hij nog heel veel te leren heeft.
 


Foto's: ​Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Red Bull Racing F1Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op woensdag 30 januari 2019.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons