van der Horst

Hockenheim: Julien Briché schittert

Na een spannend openingsweekend op de Hungaroring trokken de 11 deelnemers aan TCR Benelux dit weekend richting Hockenheim voor de tweede manche van het seizoen. Net zoals in Hongarije deelden de Benelux-rijders de piste met hun collega's van TCR Europa. Ze bevestigden dat ze hun plaats voorin meer dan verdienen. Op zaterdag toonde Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis by Target) zich de snelste, met de snelste kwalificatietijd en de zege in Race 1, ook algemeen. 's Anderendaags zetten Julien Briché (Peugeot 308 TCR – JSB Compétition) eenzelfde nummer neer, door het systeem van de omgekeerde grid voor de eerste tien rijders maximaal te benutten.
  • LTF
Race 1: Josh Files domineert
 
Josh Files, die met amper tien duizendsten van een seconde de pole had veroverd, maakte zich op om tijdens de eerste race zijn vel duur te verkopen... maar dat bleek uiteindelijk niet nodig! Ondanks de tussenkomst van de safety car, die halverwege de race de verschillen herleidde tot nul, kon de rijder van Autodis by Target de race van start tot finish leiden, zonder echt in de problemen te komen. “De pole pakken was al bijzonder, maar winnen maakt dit al helemaal ongelooflijk”, aldus de Brit, die ook in TCR Europe de beste bleek. “Ik wist dat ik in de eerste ronden zou moeten verdedigen, maar alles verliep perfect. Ik wist in de aanvangsfase een kloof te slaan, bij de herstart na de safety car goed weg te komen, en zo mijn voorsprong tot het eind te behouden. De afstellingen waren top en ik beleefde heel veel plezier aan het racen met deze bolide!”

De eerste accessit werd het onderwerp van een strijd tussen Maxime Potty (VW Golf GTI TCR – Team WRT) en Julien Briché (Peugeot 308 TCR – JSB Compétition). Hoewel de Belg zich van bij de start op de tweede plaats kon vestigen, zag hij de Franse teambaas/rijder zienderogen naderen. Dat gaf in de tweede helft van de race aanleiding tot een mooi duel, dat uiteindelijk in het voordeel van Potty uitdraaide. De top-5 werd vervolledigd door Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS TCR - Team WRT) en Aurélien Comte (Peugeot 308 TCR – DG Sport Compétition), eveneens na afloop van een adembenemend duel.
 
Gilles Magnus (Audi RS 3 LMS TCR – Comtoyou) kreeg te maken met remproblemen en beleefde een moeilijke eerste wedstrijd. De vertegenwoordiger van het RACB National Team stond als tweede op de startgrid, maar moest zich tevreden stellen met de zesde plek, voor Tom Coronel (Honda Civic TCR – Boutsen Ginion Racing),Dusan Borković(Hyundai i30 TCR – Autodis by Target) en Marie Baus-Coppens (Cupra TCR – JSB Compétition). Lilou Wadoux moest met een oververhitte motor de strijd staken, net zoals Hyundai-rijder Mat’o Homola (schuiver).  
  
Race 2: Briché beheerst alles
 
De tweede race werd onder een stralende zon afgewerkt en werd gekenmerkt door een totale dominantie van Julien Briché. Dankzij het systeem van omgekeerde grid voor de top-10 mocht de Fransman van op pole vertrekken en hij liet de kans op een tweede seizoenszege niet schieten. “Een mooie manier om een uitstekend weekend af te sluiten”, besloot de teambaas/rijder van JSB Compétition, ook winnaar in TCR Europe. “Ondanks een safety car in de aanvangsfase en de daarop volgende herstart kon ik een voldoende grote voorsprong creëren om het eind van de wedstrijd te kunnen controleren. Deze tweede zege van het jaar levert ons ook een goede zaak voor het kampioenschap op, maar het seizoen is nog lang en er kan nog van alles gebeuren.”

Na een uitstekende start van op de derde plaats kon Aurélien Comte het tempo van de leider niet langer volgen. De vertegenwoordiger van DG Sport Compétition maakte echter gebruik van de broederstrijd tussen Maxime Potty (WRT) en Santiago Urrutia (WRT) om een kloofje te slaan en op het tweede podiumtrapje te staan.
 
Ondanks een gemiste start veroverde de Uruguyaan Urrutia de derde plaats, voor teamgenoot Potty en Josh Files. De Brit, ongenaakbaar in race 1, beleefde een heel wat lastiger tweede race, maar wist de schade te beperken, door voor Gilles Magnus en Tom Coronel over de streep te gaan. Zo neemt de rijder van Autodis by Target de leiding in het kampioenschap in handen, met 17 punten voorsprong op Julien Briché.
 
De Serviër Dusan Borković en de Slovaak Mat’o Homola deden ondertussen een slechte zaak, want moesten na contact allebei de strijd staken. Dat zorgde er voor dat Lilou Wadoux en Marie Baus-Coppens respectievelijk achtste en negende finishten.
 
De volgende meeting van de TCR Benelux volgt over twee weken in Spa-Francorchamps. De gelegenheid voor de rijders uit de Benelux of rijdend voor een team uit de Benelux om opnieuw hun potentieel tegenover de rijders van TCR Europe te tonen. Afspraak op 8 en 9 juni!

TCR Benelux
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op zondag 26 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheimring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons