van der Horst

Hongarije: Wie duikt als leider de zomerstop in?

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
De Hungaroring - nabij Budapest – is dit weekend gastheer voor de elfde manche van het wereldkampioenschap Formule 1: de Grote Prijs van Hongarije. Bovenaan de ranking blijft het spannend, Sebastian Vettel staat nog steeds op kop maar wel met slechts één punt voorsprong op rivaal Lewis Hamilton. De Ferrari-rijder heeft in zijn F1-carrière nog nooit de eerste plaats in de tussenstand van het kampioenschap moeten afstaan: elke maal de Duitser het kampioenschap aanvoerde, won hij dan ook de titel. Zou het zondag de eerste keer worden dat hij de eerste stek moet afgeven of gaat de viervoudige wereldkampioen als leider de zomerstop in? En kan Stoffel Vandoorne zijn McLaren-Honda eindelijk naar een puntenscorende positie loodsen?
  • Dreamdrive
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Non-stop sinds 1986 gaat de GP van Hongarije door op de smalle, bochtige en meestal stoffige 4,381 km lange Hungaroring. Lewis Hamilton is recordhouder qua zeges met maar liefst vijf overwinningen op zijn naam. WK-leider Sebastian Vettel won hier slechts één maal dus op papier zou Hamilton de meeste kans maken om de lakens naar zich toe te trekken aanstaande zondag. Maar is het allemaal zo simpel? Wat we al enkele malen dit seizoen hebben gezien is dat niet alles voorspelbaar is. Ook al is het sinds Monaco geleden dat het Steigerend Paard nog een keer kon steigeren, mag je het beestje zeker nog niet afschrijven. Een goede kwalificatie is zeker belangrijk want in het verleden zagen we hier races met lange treintjes van wagens en met amper inhaalmanoeuvres.

Thierry Boutsen - Williams Renault
Thierry Boutsen - Williams Renault
Een mooi voorbeeld hiervan was de race 27 jaar geleden. Toen won Thierry Boutsen de race met de Williams tegen de veel sterkere McLaren-Honda van ene Ayrton Senna. De Braziliaan kon nergens een mogelijkheid vinden om onze landgenoot – die vanuit de pole positie vertrok ( tevens de enige uit zijn carrière) - voorbij te geraken. Boutsen bleef op kop van start tot finish, en behaalde toen zijn derde F1-zege. Het zou de laatste overwinning worden van een Belg in de Formule 1. Nu zoveel jaren later is McLaren-Honda niet de dominante wagen van weleer en is het een strijd voor Stoffel Vandoorne om competitief te zijn met het materiaal dat hij ter beschikking heeft. Toch heeft de Rumbekenaar er vertrouwen in dat er een kans bestaat om zondag eindelijk in de punten te eindigen. Het zou een verdiende beloning zijn na hard werken tijdens een vooral frustrerende eerste seizoenshelft.

Fernando Alonso & Stoffel Vandoorne tijdens het Bahreins volkslied
Fernando Alonso & Stoffel Vandoorne tijdens het Bahreins volkslied
Teamgenoot Fernando Alonso speelde een tactisch spel vorig raceweekend in Silverstone. De Spanjaard nam een 30-plaatsen gridpenalty nadat Honda een nieuwe motor, turbo, MGU-H en MGU-K in zijn MCL32 installeerde. Alonso liet weten dat deze extra componenten met de race in Hongarije in gedachte werden geïnstalleerd. “We namen een belangrijke beslissing in Silverstone op vlak van gridstraffen voor deze wedstrijd en hopelijk werpt dit zijn vruchten af zodat we ons in de best mogelijke positie zullen bevinden om te scoren dit weekend”, aldus de Spanjaard in de voorbeschouwing van de Britse renstal. “Op papier biedt de Hungaroring één van de beste mogelijkheden voor ons dit jaar. Deze korte, bochtige omloop betekent dat we minder afhankelijk zijn van de motor, en de rijders moeten het vooral hebben van de mogelijkheden van het chassis om het meeste uit een ronde te halen. Het belangrijkste voor ons is de betrouwbaarheid."

Jolyon Palmer - Renault
Jolyon Palmer - Renault
Na de race in Budapest zal Robert Kubica voor het eerst met de huidige F1-bolide van Renault testen. Zou dit misschien het einde betekenen voor Jolyon Palmer bij de Franse renstal? De Brit ondergaat een rampzalig seizoen met nul punten op zijn teller, terwijl teamgenoot Nico Hulkenberg tiende staat in de tussenstand voor het wereldkampioenschap met 26 punten. In de voorbeschouwing van Renault zei Palmer: “Ik ben niet bijgeloving maar deze pechreeks moet stoppen. Ik heb mijn ongeluksonderbroek in brand gestoken, dus daar ben ik al vanaf.” Of het hem dit weekend zal helpen, of het al dan wel of niet te laat is... We zullen het snel weten. Indien u dit weekend de actie wil volgen vanuit het comfort van uw zetel, dat kan. De kwalificatie voor de Grote Prijs van Hongarije op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 1 van Telenet om 13u45. En voor de race op zondag kan u afstemmen op Play Sports 2 en dit vanaf 13u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag als zondag.

Foto's: Racing International Photography, Niels Vaeck, Georges De Coster & Martijn Wouters

 
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons