van der Horst

Ieper: Freddy Loix richting elfde zege

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Tegen een ontketende Stéphane Lefebvre leek Freddy Loix niet opgewassen, want de Fransman klokte sinds vanochtend alle snelste tijden. Loix leek verslagen toen hij in één klap bijna 6 seconden verloor op de Kemmelberg, maar in Hollebeke hield de motor van de DS 3 R5 van de Fransman het plots voor bekeken. De weg naar de zege ligt bijgevolg royaal open voor de Skoda-piloot.
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Stéphane Lefebvre (DS 3 R5) kwam terug tot op 5"3 van zijn rivaal, zodat we mochten verwachten dat hij de leiding zou nemen na de 20 km van de tweede doortocht op de proef van Hollebeke (KP 14), de langste chronorit van de wedstrijd. De mechaniek heeft er anders over beslist. Eens te meer voelden Freddy Loix en de Skoda Fabia R5 de adem van hun rivaal in de nek, alvorens definitief afstand te nemen.

Een situatie waarvan Kris Princen (Peugeot 208 T16) profiteerde om zijn eerste scratch van het weekend te rijden in Hollebeke en meteen wat meer voorsprong te nemen op Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5), die een paar foutjes maakte. Verschueren werd bedwelmd door benzinegassen in de cockpit van zijn Fabia R5 en ging daardoor even in de fout. We zagen in Hollebeke ook een opvallend goede vijfde tijd van Ghislain de Mevius (Skoda Fabia R5).

Hermen Kobus - Skoda Fabia R5
Hermen Kobus - Skoda Fabia R5
Hermen Kobus (Skoda Fabia R5) ging op het einde van de proef rond, waardoor Bernd Casier afstand nam. De ex-officiële piloot van Fiat Belgio staat op amper 6"2 van Vincent Verschueren! Wedden dat hij nog mikt op het podium?Claudie Tanghe is op deze twee proeven voorbij Jaromir Tarabus gegaan. Hij heeft een voorsprong van 4"7. Jaroslav Orsak verloor een kwartier toen hij van de baan schoof, waarbij hij Pieter Tsjoen hinderde
Vincent Verschueren-Hostens - Skoda Fabia R5 Godrive
Vincent Verschueren-Hostens - Skoda Fabia R5 Godrive
toen hij eindelijk de wagen weer op de baan kreeg.  Pieter verloor daardoor een halve minuut en twee plaatsen. Didier Duquesne (Skoda Fabia R5) had veel geluk dat hij een schuiver aan 170 km/h in Hollebeke zonder kleerscheuren overleefde. Het verlies was wel aanzienlijk: meer dan 5 minuten.
Er blijven nog drie proeven te rijden. Loix staat dicht bij een elfde overwinning in Ieper...

Foto's: RIPDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 25 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons