van der Horst

Italië: Hamilton op pole vóór de Ferrari's

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton vertrekt morgen voor de zevende keer op rij dit seizoen vanuit pole positie. Niks bijzonders, maar wat wel bijzonder is, is dat Mercedes verre van dominant blijkt. Nico Rosberg moet zelfs beide Ferrari's laten voorgaan. De Duitser diende na een motorprobleem in de derde vrije training deze morgen met een oudere motor aan de start te verschijnen. In het Italiaanse kamp was Kimi Räikkönen eens sneller dan Sebastian Vettel. Op de derde rij vinden we beide Williams-piloten. Maar liefst zes rijders zullen enkele plaatsen naar achter worden verwezen vanwege motorwissels. Niet toevallig zijn dit de vier Renault- (Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Carlos Sainz Jr. en Max Verstappen) en de twee Honda-piloten (Fernando Alonso en Jenson Button).
  • Powercars
Max Verstappen - Toro Rosso-Renault
Max Verstappen - Toro Rosso-Renault
In de eerste sessie waren Mercedes en Ferrari de enige teams die het niet nodig achtten om de zachtere band te monteren. Hamilton reed de snelste tijd, meteen vier tienden sneller dan Rosberg. Räikkönen reed de derde tijd terwijl Vettel nog beide Force India's moest voorlaten. Verstappen stond lange tijd stil in de pit met een probleem aan zijn Toro Rosso, en toen hij tegen de eindfase toch de baan op kon vloog zijn motorkap de lucht in, een indrukwekkend zicht. Geen tijd dus voor de Nederlander die zo Q1 niet overleefde, net als de rijders van Manor en McLaren. 

Daniel Ricciardo - Red Bull-Renault
Daniel Ricciardo - Red Bull-Renault
Tijdens Q2 schoeiden alle teams de zachte banden, al zal Ricciardo, die nipt de tweede sessie haalde, geen tijd neerzetten. Hamilton was andermaal de snelste man en ditmaal diende Rosberg zelfs de beide Ferrari's te laten voorgaan. Renault kan het tempo op de ultrasnelle omloop van Monza duidelijk niet aan. Zowel Sainz in de Toro Rosso als beide wagens van Red Bull Racing werden geëlimineerd. Ook Felipe Nasr (Sauber) en Pastor Maldonado (Lotus) konden niet doorstoten naar Q3.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Zoals verwacht stond er geen maat op Hamilton in de laatste sessie. De Britse wereldkampioen was drie tienden sneller dan iedereen en pakte voor de elfde maal in twaalf GP's de pole. Rosberg, mogelijk gehinderd door zijn oudere motor, moest beide Ferrari's laten voorgaan. Bovendien heeft de Duitser nog moeten knokken om zich voor de Williams-rijders te kunnen kwalificeren. Force India was, net als in België, van de partij in Q3 met Sergio Perez op een zevende en Nico Hülkenberg op een negende plaats. Net als in Spa kende Hülkenberg echter een probleem met de motor. Romain Grosjean vertrekt morgen als achtste terwijl Marcus Ericsson tenslotte zijn bescheiden Sauber bijzonder mooi als tiende kwalificeerde.

UPDATE: Na de race werd Ericsson echter bestraft voor het hinderen van hulkenberg tijdens de kwalificatie, de Zweed wordt drie plaatsen achteruit gezet op de grid. Verstappen kreeg nog een extra straffen, vooreerst omdat zijn team de verzegeling van de motor verbrak zonder toezicht van de FIA wat hem nog een s 10 plaatsen achteruit op de grid opleverde. Verder zal de Nederlander nog een drive through moeten uitzitten bij het begin van de race, dit wegens onveilig gedrag bij het wegsturen van de wagen uit de pits. De motorkap van de Toro Rosso was niet goed vast gemaakt en vloog op het circuit van de wagen.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Italië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1m23.397s
2.Kimi RaikkonenFerrari1m23.631s
3.Sebastian VettelFerrari1m23.685s
4.Nico RosbergMercedes1m23.703s
5.Felipe MassaWilliams-Mercedes1m23.940s
6.Valtteri BottasWilliams-Mercedes1m24.127s
7.Sergio PerezForce India-Mercedes1m24.626s
8.Romains GrosjeanLotus-Mercedes1m25.054s
9.Nico HülkenbergForce India-Mercedes1m25.317s
10.Marcus EricssonSauber-Ferrari1m26.214s
11.Pastor MaldonadoLotus-Mercedes1m24.525s
12.Felipe NasrSauber-Ferrari1m24.898s
13.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-Renault1m25.618s
14.Daniil KvyatRed Bull-Renault1m25.796s
15.Daniel RicciardoRed Bull-Renaultgeen tijd
16.Jenson ButtonMcLaren-Honda1m26.058s
17.Fernando AlonsoMcLaren-Honda1m26.154s
18.Will StevensMarussia-Ferrari1m27.731s
19.Roberto MerhiMarussia-Ferrari1m27.912s
20.Max VerstappenToro Rosso-Renaultgeen tijd

Foto's: Georges De Coster



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons