van der Horst

Jänner Rallye: Kopecky wint Hitchcock thriller met een halve seconde

ERC Yänner Rallye - Winner Kopecky
ERC Yänner Rallye - Winner Kopecky
Op dag 2 kregen de piloten van het ERC nog 8 KP’s voor de wielen geschoven. De Tsjechische Škoda-rijder Jan Kopecky sloot gisteren de eerste dag af met een voorsprong van 23 seconden op de Franse Peugeot-rijder Bouffier, die na een slechte start opklom naar een mooie tweede plaats en was de snelste in de gietende regen. Lokale held Baumschlager volgde op 39 seconden en dus was de strijd voor de overwinning zeker nog niet gestreden.
  • Dreamdrive
Vandaag begon Kopecky met winst op KP11 en kon zijn voorsprong nog verder uitdiepen. Bouffier en Baumschlager wonnen de twee volgende proeven, waardoor we na de eerste lus Bouffier zagen dichter sluipen tot op 14 seconden van de leider.

ERC Yänner Rally - Bouffier
ERC Yänner Rally - Bouffier
Tijdens de eerste KP van de laatste lus van 4 KP’s, aangevuld met nog een laatste proef, was het hard tegen hard tussen Kopecky en Bouffier die zwaar slag leverden voor iedere seconde. Kopecky wist het gat met Bouffier terug uit te diepen tot 20 seconden, maar op de daaropvolgende proef ging het verkeerd voor de leider. Hij reed lek en moest 50 seconden inleveren op Bouffier die de nieuwe leider werd, voor Baumschlager die op zijn beurt 2 tellen voor had op de onfortuinlijke Kopecky. “Ik heb er geen idee van hoe ik lek ben gereden. Het gebeurde op een recht stuk”, aldus de ontgoochelde Tsjech.

Ook Bouffier verloor naar eigen zeggen een pak tijd toen hij in de fout ging op de gladde ondergrond. Maar desondanks stond hij wel mooi aan de leiding met een kleine halve minuut voorsprong. Tijdens de daaropvolgende twee proeven pakte een ontketende Kopecky onder een striemende regen 20 seconden terug op Bouffier.
 
10,6 seconden moest Jan Kopecky in de allerlaatste proef nog goedmaken om de overwinning alsnog te pakken. En wie dacht dat de beide heren tevreden waren met de punten van de eerste en tweede plaats, was er aan voor de moeite. De weersomstandigheden waren heel slecht met regen, mist en een vallende duisternis. Kopecky ging als een gek te keer en won de laatste KP met….11,1 seconden voorsprong op Bouffier. De Tsjech wint dus de eerste ERC Rally van het seizoen met een halve seconde op Bouffier. Van een Hitchcock thriller gesproken. Thuisrijder Baumschlager werd derde op bijna anderhalve minuut.

“Ik moet Bryan (Bouffier) bedanken voor zijn race”, aldus een gelukkige Kopecky na de finish. “Het was een ongelooflijk gevecht”.

Ook Bouffier kon zich verzoenen met zijn tweede plaats en feliciteerde de Tsjechische winnaar. “Het was een knotsgekke rally. Heel snel, vuil en met zeer wisselende weersomstandigheden. Ik heb gereden voor wat ik waard ben”, aldus de Peugeot rijder.
 
Foto’s FIA ERCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 5 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jänner Rallye.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons