van der Horst

Kenotek Ypres Rally: Nabeschouwing Freddy Loix - Johan Gitsels

Freddy Loix en corijder Johan Gitsels (ŠKODA Fabia R5) hebben de rally van Ieper gewonnen, de zesde wedstrijd van het BK Rally alsook de zesde van het EK. Freddy Loix kwam zaterdagmiddag na afloop van de eerste rit aan de leiding en stond die, ondanks grote druk van de tegenstand, niet meer af. Kris Princen eindigt op de tweede plaats. Bernd Casier (Ford Fiesta R5) is derde.
De zege van Freddy Loix zorgt voor indrukwekkende cijfers. Het is zijn 11e zege ooit in Ieper, zijn 4e op rij, de 3e met corijder Johan Gitsels en de 7e op rij voor ŠKODA. De zege in Ieper is meteen ook de 6e zege op rij dit seizoen waardoor Freddy Loix en Johan Gitsels voor de zomerstop reeds zeker zijn de titel, de 4e titel op rij voor Freddy Loix.

‘Me and my ŠKODA’

“Ik ben zeer blij met de zege alsook met de titel” zegt Freddy Loix. “Mijn team, mijn corijder, mijn ŠKODA en ikzelf waren de sterkste. Winnen doe je nooit alleen. Je doet dat als team. Dat is vandaag nog maar eens bewezen. We zijn nooit van ons vooraf bepaald plan afgeweken. We reden een strak tempo. De concurrenten die sneller wilden rijden mochten dat doen omdat we wisten dat ze ofwel in de fout zouden gaan ofwel teveel van hun materiaal zouden eisen. Ik ken mijn ŠKODA voor 100% en weet wat ik van mijn wagen mag vragen. Vandaag is nog maar eens bewezen dat als je gedurende twee dagen teveel van de mechaniek vraagt het wel eens verkeerd kan aflopen. ‘Me and my ŠKODA’, dat was het motto van deze rally.”

Het is feest

“Ieper winnen en kampioen worden zorgt voor een schitterend gevoel” zegt Johan Gitsels. “Je kan daar vooraf alleen maar op hopen en gedurende de wedstrijd hard voor werken. En als het dan lukt is het feest. Deze editie van de rally van Ieper was een atypische. Door de regen van de voorbije weken lag het parcours er anders bij dan de voorbije jaren. Voor de start van de rally hadden wij onze tactiek bepaald en we hebben ons daar strikt aan gehouden. Af en toe konden we sneller maar we hebben dat bewust niet gedaan om foutloos te blijven. Ik denk dat wij het enige team in de top 10 zijn dat foutloos is gebleven.”

Twee van de drie doelstellingen bereikt

“Dit is ongelofelijk! Het is fantastisch” zegt een breed glimlachende Vincent Struye, marketing manager van ŠKODA België. “Voor ŠKODA is het de 7e opeenvolgende zege in Ieper waarvan we er 6 wonnen met Freddy Loix. Elke keer dat we met Freddy aan de start stonden wonnen we. Als toetje pakken we ook nog eens de titel. We zijn nog maar juni maar nu al zijn er reeds twee van de drie doelstellingen binnen. Kampioen en Ieper winnen. Nu willen we ook de derde doelstelling realiseren en dat is het constructeurskampioenschap.”

Loix-Gitsels PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op dinsdag 28 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons