van der Horst

Kobe Pauwels met Ford Peerlings aan de start van de Ford Fiesta Sprint Cup

Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
Tijdens de komende Voorjaarsraces zullen we hem nog niet aan het werk zien op Circuit Zandvoort, maar voor de afspraak op Circuit Zolder daarentegen komt Kobe Pauwels wel degelijk aan de start in de Ford Fiesta Sprint Cup!
  • LTF

De RACB Rookie 2021 zal daar achter het stuur zitten van de #96 Ford Peerlings en er teamvormen met Junior-kampioen Tomas De Backer en Philippe Huart, die dit jaar toe is aan zijn vijfde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup! Het is de bedoeling dat de 17-jarige zoon van ex-rallycrosskampioen Koen Pauwels vanaf dan alle races zal betwisten en er ook gaat voor zowel de algemene titel als de kroon in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup!

Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
“Ik wil van alle autosportdisciplines proeven, dus ook van de circuitracerij en gezien mijn vader als garagist nauw samenwerkt met Ford Peerlings, ging het gesprek al vlug over de Ford Fiesta Sprint Cup en lieten wij verstaan dat we wel eens wilden testrijden met zo’n Fiesta in Cup-versie,” licht 17-jarige Kobe toe. “Die eerste kennismaking viel enorm goed mee en toen bleek dat er een zitje vrij was bij Ford Peerlings, hebben wij de koppen bij elkaar gestoken. Vooral op het vlak van het samenvallen van de verschillende kalenders moesten we een paar knopen doorhakken. De prioriteit voor mij gaat immers naar de RX3 en Cross Car Senior en door het samenvallen van een race in Valkenswaard komen we niet aan de start tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort. Doordat er in het reglement van de Ford Fiesta Sprint Cup schrapresultaten zijn voorzien, kunnen we daar op basis van zes deelnames nog steeds voor de titel strijden. Het is voor mij een nieuwe discipline, en een nieuwe uitdaging, maar in korte sprintjes van start tot finish voluit gaan, is mij niet helemaal onbekend. In rallycross gelden vier à vijf rondjes om het verschil te maken, dus ik ben wel iets gewoon om op een korte tijdspanne alles te geven.”

Ondanks zijn jonge leeftijd kan Kobe, die nog steeds op de schoolbanken zit, alvast terugblikken op een rijk palmares. Zoals vele andere zonen-van, zette hij van jongsaf zijn zinnen op karting, waarin hij kampioen werd in het EK, zevende eindigde in het WK en twee jaar later vice-kampioen werd in de CIKFIA Karting Academy Trophy, waarna hij in 2019 uitweek naar… rallycross!

“Als zoon van een rallycrosskampioen groeide ik volledig op in de sfeer van rallycross en enkel omdat ik de toegelaten leeftijd niet had bereikt, opteerden wij aanvankelijk voor karting,” verduidelijkt Kobe de keuze. “Van zodra ik 16 jaar werd, ging het richting de Belgische CrossCar Junior Series – waarin ik meteen kampioen werd – en stapte ik over naar de Europese CrossCar.”

Knap debuutvan Kobe Pauwels in RX2e
Knap debuutvan Kobe Pauwels in RX2e
In 2020 deed hij ervaring op in de RallyX Nordic en volgde in 2021 met Volland Racing een full time seizoen in de Euro RX3, met als klapper een felbekampte zege in het Franse Lohéac en een tweede plek in de punten. Prestaties die hem toelieten op het einde van het seizoen op de Nürburgring landgenoot De Ridder te vervoegen in de FIA RX2e, er prompt te vechten voor een plaats op het podium en daarop door RACB bedacht te worden met de titel van Rookie van het jaar 2021!

“Logischerwijze zou ik dit jaar voor de elektrisch aangedreven FIA RX2e moeten gaan, maar na veel wikken en wegen, hebben wij besloten met Audi en Volland Racing bij te tekenen voor de RX3 en dit in combinatie met de CrossCar Senior, waarin ik overigens officiël rijder ben van het Lifelive-team van Thierry Neuville,” stelt Kobe. “Een dubbel programma waarin voldoende plaats werd gevonden om met Ford Peerlings mijn eerste seizoen op circuit te beleven en er binnen het kader van de Ford Fiesta Sprint Cup circuits te ontdekken zoals Zolder, Zandvoort, Assen en niet op zijn minst Spa-Francorchamps, ook bekend als het mooiste circuit ter wereld!”

Ford Fiesta Sprint Cup
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op dinsdag 5 april 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons