van der Horst

Koen Wauters en Jos Menten beklinken titel met podiumplaats

Koen Wauters - Jos Menten - Belgium Racing Team 2023
Koen Wauters - Jos Menten - Belgium Racing Team 2023
Het Europese kampioenschap NASCAR hield afgelopen weekend op Circuit Zolder zijn finale en ook het Belcar Endurance Championship en de Porsche Endurance Trophy Benelux kroonden op de Limburgse omloop hun kampioenen. De titel in de Porsche Endurance Trophy Benelux kon Belgium Racing Team niet meer ontglippen en het waren Koen Wauters en Jos Menten die uiteindelijk hun teamgenoten Dylan Derdaele en Michael Cool klopten en zich zo verzekerden van de allergrootste beker. Ze bekroonden hun titel overigens met een nieuwe podiumplaats en dat in uitermate precaire omstandigheden.
  • Belgian Truck GP
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
“De temperaturen namen een fikse duik dit weekend en ook de regen speelde een hoofdrol. In die omstandigheden was het niet eenvoudig racen, maar we besluiten ons seizoen met een titel en een nieuwe podiumplaats en dat is een mooie beloning”, vat Belgium Racing teammanager Jan Gabriëls het weekend samen. “Tijdens de kwalificaties was het moeilijk een vrije ronde te vinden. We misten de pole positie in het Porsche-klassement met slechts anderhalf tiende. Dylan Derdaele en Michael Cool mochten starten vanaf de tweede rij, net voor teamgenoten Koen Wauters en Jos Menten. Op een natte piste vertrok Dylan Derdaele echter met het mes tussen de tanden en veroverde in geen tijd de leiding. Na een regenbui in de eindfase zagen we een strategische mogelijkheid om naar slicks over te schakelen, maar dat draaide anders uit dan verhoopt. De piste droogde minder snel dan verwacht, waardoor we heel wat tijd verloren. Ik vermoed dat de koudere temperaturen daar ook een rol in gespeeld hebben. Jammer, want kijkend naar de data was de algemene overwinning zeker een mogelijkheid.”

“Koen Wauters en Jos Menten deelden hun wedstrijd echter uitstekend in en rukten zo stelselmatig op om uiteindelijk de laatste ereplaats te claimen”, vervolgt Gabriëls. “Dat podium leverde hun meteen ook de nodige punten om de titelstrijd in de Porsche Endurance Trophy Benelux in hun voordeel te beslechten. Een dubbele beloning dus, die ook de collectieve prestatie van het Belgium Racing Team in de verf zet. Dylan en Michael finishten als vijfde en zijn met dat resultaat vicekampioen van België.”

“We hadden de snelheid om op het podium te eindigen, maar helaas draaide de bandenkeuze fout uit. Jammer, maar ook dat is racen”, aldus Dylan Derdaele. “Het was een lastige race waarbij we drie pitstops maakten en telkens van bandensoort wisselden, niet eenvoudig dus op vlak van strategie. Ik wil het team echter nog uitdrukkelijk bedanken om ons bij elke wedstrijd dit jaar een goede auto te geven waarmee we konden aanvallen.”

“Ik kon in de regen een goed tempo ontwikkelen. We lagen een halve minuut achter de leider, maar die moest op dat ogenblik nog een pitstop van 1’20” afwerken, wat ons virtueel leider maakte. Dylan en ik gokten op slicks voor de eindfase en dat was verkeerd. We pakken echter voldoende punten om vicekampioen te worden, al is dat niet meer dan een troostprijs”, erkent Michael Cool.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
“Geweldig om het seizoen op deze manier af te sluiten”, lacht Jos Menten aan het podium. “We hadden dit seizoen elke wedstrijd wel podiumkansen, maar door omstandigheden lukte het vaak net niet. Deze keer was anders en het doet goed om het seizoen zo te kunnen afsluiten. Dat we daarbij de titel winnen, is mooi meegenomen; we hebben er wel voor moeten vechten! De wedstrijd zelf was interessant, de regen maakte het onvoorspelbaar. We voerden onze eerste pitstop uit voor het openen van het pitwindow, maar dat was een strategische keuze op basis van de weersinformatie die we hadden; de latere winnaar hanteerde overigens dezelfde strategie. Aan het einde van de race maakten we een foute bandenkeuze, maar Koen en ik hebben toch nog een ereplaats uit de brand gesleept.”

“De laatste wedstrijd op het podium afsluiten, daarvoor had ik op voorhand willen tekenen”, valt Koen Wauters zijn teamgenoot bij. “Jos en ik hebben hard gestreden en dat de strijd voor de titel tussen ons en onze teamgenoten ging, bracht een extra dimensie mee. Ik ben uiteraard wel blij dat wij uiteindelijk als winnaars uit de bus kwamen!”

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
“Het hele seizoen lang bleken onze beide rijdersbezettingen aan elkaar gewaagd en bij elke wedstrijd beschikten beide wagens over de snelheid om te strijden voor de ereplaatsen”, stelt teameigenaar Patric Derdaele. “Dat was bij de start van ons seizoen het doel dat we ons gesteld hadden, na de reorganisatie van het team in de winterperiode. We trokken heel wat jonge talenten aan in de aanloop naar het seizoen, jongens die stuk voor stuk groeiden naarmate het seizoen vorderde. Iedereen mag zich gerust op de borst kloppen voor dit resultaat; we wonnen een wedstrijd en schrijven een titel bij op ons palmares. Mission Accomplished!”

Persbericht Belgium Racing Team - Foto's: Ollivision & Bart Wierzbicki  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons