van der Horst

Kris Meeke wint snelste rally ooit

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
De Brit Kris Meeke heeft de rally van Finland, de achtste manche van het WRC, op autoritaire wijze op zijn naam geschreven, de derde winst uit zijn carrière. Met een gemiddelde van 126.6 km/u was het meteen de snelste rally uit de geschiedenis. Thierry Neuville eindigde na een moeilijke rally alsnog vierde.
Na een perfecte vrijdag en een schitterende zaterdag, reed Kris Meeke (DS3 WRC) gecontroleerd naar zijn tweede overwinning van het seizoen, de derde uit zijn carrière. De Fin Jari-Matti Latvala (Volkswagen Polo R WRC) kon na zijn lekke band vrijdag geen vuist maken. Hij kwam nog enkele seconden terug op zondag maar moest uiteindelijk een halve minuut toegeven op de Brit.

De strijd om de laatste podiumplaats was razendspannend. Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) schakelde zichzelf snel uit op zondag na een stevige crash. Craig Breen (DS3 WRC) kreeg zo wat meer ademruimte om zijn eerste podium ooit te boeken. De Ier hield knap vol tot op het einde. Hij was in tranen bewogen en richtte zijn eerste woorden naar "Jaffa" Roberts, zijn oud co-rijder die naast hem verongelukte enkele jaren geleden.

Geen evidente prestatie van Breen want er hijgden twee Hyundai's in zijn nek. Thierry Neuville en Hayden Paddon vochten een verbeten broederstrijd uit en kwamen op die manier dicht op de huid van de Ier. Uiteindelijk wist de Belg het te halen en boekt hij voor de tweede opeenvolgende keer een vierde plaats, na zijn winst in Sardinië. Hij nam ook de drie punten van de Power Stage mee. Paddon werd vijfde.

Ogier blijft aan de leiding in de WK-tussenstand. Hij telt nu 143 punten. Andreas Mikkelsen blijft tweede, nu met 98 punten. Jari-Matti Latvala springt naar stek drie, met 87 punten. Neuville is nu vijfde met 76 punten.

De volgende rally is die van Duitsland, eind augustus.



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 31 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons