van der Horst

Laurens Vanthoor: “Verliefd geworden op de fiets”

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Het is met heel veel plezier dat ik me opnieuw tot jullie kan richten via deze Laurens’ World. Het begin van de lente betekent natuurlijk ook het hervatten van de autosportactiviteiten. Zeker voor mij is dit het geval want op het moment dat deze lijnen worden geschreven, ben ik op weg naar de Nürburgring voor de eerste manche van het VLN-kampioenschap.
De 24 Uren van de Nürburgring, die ik vorig jaar heb gewonnen, moet opnieuw een van mijn hoofddoelen worden en we willen klaar zijn.  Maar, dit wordt vanzelfsprekend niet het enige doel:  ik verschijn aan de start van de hele Blancpain GT Series (Sprint en Endurance), inclusief de Total 24 Hours of Spa.  Nieuw in mijn programma zijn echter de ADAC GT Masters (het Duits kampioenschap GT3) in het land waarin ik in het begin van mijn carrière schitterde in de Formule 3.  Tot slot, “last but not least”, trek ik voor de tweede maal naar de 24 Uren van Le Mans.

Kortom, ik sta aan de vooravond van een nogal intense periode.  In een tijdsbestek van twee maanden wachten er me 8 races en staan er 5 testsessies gepland.  Dit wil zeggen dat ik 28 dagen in een racewagen zal zitten en dat op 9 verschillende omlopen.  Dat houdt dus ook in dat er wat afgereisd zal moeten worden (meer dan 10.000 km met de wagen om precies te zijn), maar ik kijk er ontzettend naar uit!

Regelmatig wordt aan een racepiloot gevraagd hoe hij zoal de winter doorbrengt.  Wel, wees gerust, van verveling is er geen sprake!  Zelf heb ik aan enkele wedstrijden deelgenomen: de 12U van Sepang en de 24U van Dubai met WRT, die we beide wisten te winnen, de 12U van Bathurst en een stockcar race in Brazilië.  Ik heb dus pakweg een wedstrijd per maand afgewerkt…

Tijdens de wintermaanden heb ik vooral ook gewerkt aan mijn fysieke conditie.  Na mijn ongeval bleek lopen uit den boze en schakelde ik over naar de fiets.  En eerlijk, ik ben verliefd geworden op de discipline, of het nu om een racefiets gaat of MTB, maakt niet uit.  Om jullie een idee te geven, sinds begin 2016 legde ik al zo’n 2.000 km af op mijn Scott…  Zelfs tijdens mijn recente vakantie in Thailand heb ik ervoor gezorgd dat ik me kon aansluiten bij een groepje triatleten die ginds gingen trainen.  Onder een loden zon bij 35 à 38 °C, man ik heb afgezien…  Maar het was erg interessant, vooral omdat ik heel wat heb opgestoken over voeding en hydratatie.  In het verleden gebeurde het wel eens dat ik last had van spijsverteringsproblemen tijdens lange inspanningen of bij warm weer, bijvoorbeeld tijdens de Total 24 Hours of Spa van 2014.  Iets wat ik heb geanalyseerd en waaraan ik heb gewerkt.  Hopelijk heeft dit nu zijn vruchten afgeworpen.

Hoe meer ik fiets, hoe meer ik besef dat een racepiloot een competitiebeest “pur sang” is.  Dat geldt in ieder geval toch voor mij.  Dat ik zo gepassioneerd ben geraakt door het fietsen, heeft ook te maken met het feit dat ik apps heb gevonden waarmee je je prestaties kan vergelijken met die van anderen die eerder in dezelfde sector zijn gepasseerd.  Leuk!  Trouwens, ik ben niet alleen bezig geweest met het op punt stellen van mijn fysieke paraatheid , maar ik heb ook mijn hoofd kunnen leegmaken door me met totaal andere dingen bezig te houden.  Ook belangrijk natuurlijk!  Voeg daar nog wat ontspanning thuis met de honden aan toe, etentjes met vrienden en familie (die ik niet veel zie tijdens het seizoen) en de voorbereidingen voor mijn huwelijk met Jacqueline…  Nee ik heb me niet verveeld terwijl ik mijn batterijen opnieuw oplaadde.

Met de nieuwe campagne voor de deur, denk ik fysiek nooit zo sterk te zijn geweest.  Tests hebben dit trouwens aangetoond, want sinds de maand december is mijn uithoudingscapaciteit liefst met 25% gestegen!  Uiteraard heb ik ook nogal wat tijd doorgebracht in het krachthonk om vooral de spieren te versterken waarop vaak beroep wordt gedaan in een racewagen.  Verder heb ik ook oefeningen gedaan om mijn reactievermogen te versnellen.  Kortom, ik ben klaar!

Ik hoop in ieder geval Audi en de Belgian Audi Club in 2016 opnieuw waardig te mogen verdedigen.  Ik zal in ieder geval mijn uiterste best doen, dat is zeker!

Tot heel binnenkort op de circuits!

Laurens

Belgian Audi Club/Vanthoor Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op vrijdag 1 april 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons