van der Horst

Leestip: L'histoire des Bianchi

Chris Van de Wiele, Benoît Deliège, Philippe Bianchi, Mauro Bianchi
Chris Van de Wiele, Benoît Deliège, Philippe Bianchi, Mauro Bianchi
De 24 Heures du Mans van een goede week geleden waren tevens het toneel van de voorstelling van een interessant naslagwerk: L'histoire des Bianchi. Precies 50 jaar na de zege van Lucien Bianchi in La Sarthe met een Ford GT40 werd de biografie van Lucien, zijn broer Mauro en diens kleinzoon Jules onthuld. Auteur Chris Van de Wiele en illustrator/uitgever Benoît Deliège deden geen half werk, of om het met de woorden van Mauro zelf te zeggen: "ik verbaasde me zelf over hoe gedetailleerd zij alles hebben gedocumenteerd".
  • De Swert Opticiens
Philippe & Mauro Bianchi
Philippe & Mauro Bianchi
Het resultaat is een 320 pagina's tellend naslagwerk met meer dan 500 illustraties. Het verhaal van de familie Bianchi is er een van successen, maar ook van tragedies. De in Italië geboren broers Luciano en Mauro zijn al van kindsbeen af gebeten door het motorvirus en verhuizen in hun tienerjaren met hun familie naar België. Vader Roberto begint te werken als monteur bij Belgisch kampioen Johnny Claes en zo gaat de bal aan het rollen; beide broers vinden hun weg naar de autosport en behalen diverse successen. Maar ook het noodlot loert om de hoek; tijdens de 24 Heures du Mans van 1968 behaalt Lucien de zege, maar Mauro raakt zwaar verbrand na een ongeval. Het jaar daarop laat Lucien zelfs het leven bij de testritten als voorbereiding op de Franse klassieker.

Jules Bianchi
Jules Bianchi
Decennia later krijgt het verhaal een vervolg in de vorm van Mauro's kleinzoon, zoon van Philippe. Jules Bianchi heeft immers erg succesvol de autosportladder beklommen en schopt het in 2013 tot Formule 1-piloot bij Marussia. Een jaar later slaat voor de Fransman echter ook het noodlot toe in Japan, in de gietende regen gaat hij van de baan en komt ongelukkig onder een tractor terecht die net een andere wagen aan het takelen is. Jules belandt in een coma en overlijdt negen maanden later.

L'histoire des Bianchi is vanaf heden in het Frans verkrijgbaar, de adviesprijs bedraagt 60 euro.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Varia op dinsdag 26 juni 2018.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons