van der Horst

Japan: Hamilton verslaat Rosberg in rechtstreeks duel na zware crash Jules Bianchi (Update)

Rosberg - Hamilton - Vettel
Rosberg - Hamilton - Vettel
Als gevolg van de naderende tyfoon werd de Grote Prijs van Japan verreden op een drijfnatte baan. Lewis Hamilton leek beter om te kunnen met de intermediate-banden en klopte zijn van pole gestarte teamgenoot Nico Rosberg door hem in een rechtstreeks duel buitenom te passeren in de eerste bocht. Red Bull haalde dan weer voordeel uit hun regen-setup en vervolledigde de top vier. Enkele ronden voor het einde werd de wedstrijd echter ontsierd door een zware crash van Marussia-rijder Jules Bianchi.
bee2b910edd9714f10a428fc5705410c85d913f8.jpg
Bij de start achter de safety car viel de regen met bakken uit de hemel, veel rijders klaagden over aquaplaning en Marcus Ericsson spinde zelfs in zijn Caterham. Na drie ronden werd de race om evidente redenen  stilgelegd, een half uur later regende het al veel minder en kon er een tweede poging worden ondernomen om de wedstrijd op gang te krijgen. Na opnieuw een handvol ronden achter de safety car werd de baan vrijgegeven, Jenson Button kwam zelfs al snel naar de pits om zijn regenbanden om te ruilen voor intermediates. Een juiste keuze zo bleek want nadat de rest van het veld zijn voorbeeld had gevolgd diende hij alleen de beide Silberpfeile nog voor zich te dulden.

Rosberg vs. Hamilton
Rosberg vs. Hamilton
Mede door  een probleem met zijn stuurwiel, dat Button wisselde tijdens zijn tweede pitstop, én de regen-set-up van Red Bull Racing slaagde de Brit er niet in zijn podiumpositie later in de wedstrijd vast te houden. De Red Bull's baanden zich ook al een weg voorbij de vooraan gestarte Williams-wagens, die minder snel leken in de regen dan dat ze waren tijdens de droge kwalificaties. Vooraan kreeg Rosberg, éénmaal overgeschakeld op de intermediates, last van overstuur, de Duitser was halverwege de race dan ook een prooi voor teamgenoot Hamilton. De Brit profiteerde optimaal van de DRS-zone op het start/finish-gedeelte om Rosberg mooi buitenom te passeren in de eerste bocht.

Jules Bianchi
Jules Bianchi
Het onderwerp van de race was echter de zware crash van Jules Bianchi in de eindfase. Adrian Sutil maakte een schuiver en eindigde met zijn Sauber in de bandenmuur toen het opnieuw hard begon te regenen. Nog geen ronde later spinde Bianchi er op identieke wijze van de baan en kwam daarbij zijdelings tegen de inmiddels uitgerukte sleeptractor terecht. Er zouden geen beelden zijn van het incident maar zeker is dat de onfortuinlijke Fransman bewusteloos was en per ambulance diende afgevoerd te worden naar het ziekenhuis. Dat is temeer verbazend daar de medische helikopter niet kon opstijgen door het slechte weer. Waarom de FIA de Grote Prijs toch van start liet gaan, stemt dus tot nadenken. Na enkele ronden achter de safety car werd de wedstrijd finaal  stilgelegd met de rode vlag en, door het feit dat er maar een handvol ronden meer te rijden was en de duisternis intrad, niet meer herstart.

Jules Bianchi - Marussia
Jules Bianchi - Marussia
De podiumceremonie verliep heel sereen nadat de rijders werden ingelicht over de ernst van het ongeval. Sutil, die net uit zijn gecrashte Sauber was gestapt toen het ongeval gebeurde, wou uit respect geen enkele commentaar kwijt over de toestand van Bianchi aan de verzamelde pers.



Update 19u: De FIA liet via een perscommuniqué op zondagavond weten dat een scan in het ziekenhuis aantooonde dat Bianchi een zwaar hoofdtrauma opliep bij de crash en hij daar momenteel wordt aan geopereerd. Daarna zal hij worden overgebracht naar de intensieve zorgafdeling van het Mie General Hospital, dat een update zal brengen van zodra er meer info is over de gezondheidstoestand van de Fransman.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Japan 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u51m43.021s
2.Nico RosbergMercedes+9.1s
3.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+29.1s
4.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+38.8s
5.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+67.5s
6.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+1m53.7s
7.Felipe MassaWilliams - Mercedes+1m55.1s
8.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+1m55.9s
9.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+2m07.6s
10.Sergio PérezForce India - Mercedes+1 ronde
11.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+1 ronde
12.Kimi RäikkönenFerrari+1 ronde
13.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+1 ronde
14.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+1 ronde
15.Romain Grosjean Lotus - Renault+1 ronde
16.Pastor Maldonado Lotus - Renault+1 ronde
17.Marcus EricssonCaterham - Renault+1 ronde
18.Max ChiltonMarussia - Ferrari+1 ronde
19.Kamui KobayashiCaterham - Renault+1 ronde
20.Jules BianchiMarussia - Ferrariopgave
21.Adrian Sutil Sauber - Ferrariopgave
22.Fernando AlonsoFerrariopgave


Foto's: Racing International Photography, Mercedes AMG



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons