van der Horst

Legend Boucles à Bastogne: Veel spektakel - Andere locatie

Marc Duez - Robert Droogmans - Patrick Snijers
Marc Duez - Robert Droogmans - Patrick Snijers
Sinds de Boucles in zijn versie “Legend” verreden wordt, in 2006, heeft het evenement meer dan ooit de harten van de rallyfans veroverd. Het geheim van het succes? Een competitie die het midden houdt tussen regularity en snelheid, een geweldige sfeer, veel spektakel en heel wat publiek. De Legend Boucles verleggen opnieuw de limieten van kwaliteit en kwantiteit. Dit jaar de rally heeft plaats rond Bastenaken . Dat betekent meer plaats, een 60% gewijzigd parcours, meer onverhard, meer kilometers, en meer plezier ! Nu de 57ste editie er aan komt, behoren de Legend Boucles meer dan ooit tot de… Legende! En één legende, Robert Droogmans kreeg het startnummer 60 mee wat overeen komt met de leeftijd van de spektakelman.
Pierre Delettre: “HET MOOISTE PARCOURS OOIT”

Pierre, hoe ziet deze tiende editie van de Legend, de eerste in Bastogne, eruit?

“Heel goed, ondanks de verhuis en de crisis, zijn we geen haar verwijderd van de lijst van 2014 en onze limiet van 250 wagens. De kwaliteit is zelfs beter dan in 2014. Maar vooral het parcours is zonder meer het mooiste dat ik in mijn carrière in ons land heb kunnen en mogen uitzetten.”

Wat kan je al zeggen over dat parcours...

Markku Alen - Allister McCrae
Markku Alen - Allister McCrae
“Er zijn achttien RT’s, waarvan negen verschillende, voor een totaal van 200 km tegen de klok. Dat betekent een verhoging van 25 procent. Alle proeven zijn tussen de 7 en 17 km lang. We hebben twee geheime proeven in de wouden, Mandarine en Eglantine, en 30 procent onverhard, wat een première in ons land is. Om de overgang te verzekeren, hebben we twee klassiekers van de Boucles de Spa behouden, met name Bodeux en Stoumont. Ons nieuw parcours is uitzonderlijk, en we hebben zeker nog twintig jaar voor de boeg alvorens we op deze streek uitgekeken zijn. Er zijn nu al aanvragen van heel wat gemeenten en ik heb al tien andere proeven voor 2016 in mijn hoofd. De afwezigen zullen ongelijk hebben, dat verzeker ik u. Ik denk ook dat de deelnemers volgend jaar opnieuw massaal aanwezig zullen zijn.”

Wel jammer dat geheimen bewaren steeds moeilijker wordt en dat sommige proeven al op het internet circuleren, terwijl er blijkbaar ook al op de proeven gereden wordt.

Yves Matton
Yves Matton
“Laten we niet dromen. Lekken zijn gewoon onvermijdelijk. We moeten het parcours minstens twee maanden op voorhand aan de lokale autoriteiten geven: de gemeenten uiteraard, maar ook politie, brandweer, de wegenadministratie, de TEC, de 112, Fluxys... Ik zorg uiteraard niet zelf voor de lekken. Maar opgepast, de mensen die trachten vals te spelen kunnen voor verrassingen komen te staan, want er zijn fake parcours... Ook chicanes staan niet op de kaarten... Bovendien zullen we streng controleren, voor mensen die zich niet aan het verbod op verkenningen houden. Zo’n overtreding kan leiden tot strafpunten en uitsluiting. Ook het gebruik van nota’s waar het niet mag, zal streng bestraft worden.”

Wat kan u zeggen over het deelnemersveld?

Patrick Snijers - Porsche 911
Patrick Snijers - Porsche 911
“Dit jaar zijn er drie buitenlandse ex-WRC-rijders, met de terugkeer van de Schot Alister McRae, de Zweed PG Andersson en de levende legende Markku Alen. Van Belgische zijde is het niet onmogelijk dat we de drie Musketiers weer zien, Duez-Snijers-Droogmans, dankzij Christian Kelders en Kris Perdu die ik uiteraard hartelijk bedank. Ook François Duval is er weer bij, voor een derde zege, net als Bruno Thiry, Bernard Munster, Jean-Pierre Van de Wauwer en Marc Timmers. In de Top 20 zitten acht buitenlanders en tien verschillende wagens. De schitterende Fiat 131 Abarth Gr.4 is ook kandidaat op het eindpodium. Ik hoop dat de fans het naar waarde schatten.”

Wat mogen we u wensen voor deze editie 2015?

Markku Allen - Fiat 131 Abarth
Markku Allen - Fiat 131 Abarth
“Sneeuw en een echt Legend. Hier is men uitgerust zoals in de skioorden om de wegen vrij te houden. Ik zou ook graag een grote buitenlandse naam op de affiche zien als winnaar, zeker voor de uitstraling van onze proef. Het is nu twintig jaar geleden, met de Fransman François Chatriot in 1994, dat we geen Belgische winnaar meer hadden. De verhuis naar Bastogne kan dat dus veranderen.”


Had u gedacht om in Spa zo snel vervangen te worden?

Robert Droogmans - Citroën Visa 1000 pistes
Robert Droogmans - Citroën Visa 1000 pistes
“Ik zou liegen als ik het tegendeel zou beweren. Ik ben niet slecht gezind, ik walg van de financiële steun die de nieuwe organisatie van de stad Spa krijgt, gewoon buiten proportie. Overigens zijn er heel wat organisaties en evenementen in Spa die er ook zo over denken. Ik ben blij dat we vertrokken zijn als ik dat allemaal zie gebeuren. Ik ben er vandaag ook van overtuigd dat het gebrek aan steun dat maken had met persoonlijk elementen en familiale zaken.”

Zie ook

Foto's: Georges De Coster  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons