van der Horst

Loheac: Ongeziene suprematie van Kristoffersson en Volkswagen

Kristoffersson versus Hansen & Loeb
Kristoffersson versus Hansen & Loeb
Afgelopen weekend was het Franse Loheac het toneel van de 9de manche van het World RX. Was Loeb nog net de snelste op zaterdag toen hij met de wagen van Team Peugeot Hansen Motorsport een nieuw baanrecord op de tabellen zette in Loheac, dan zette Kristoffersson op zondag toch de puntjes op de i door opnieuw te winnen en voor de derde maal op rij met de maximale puntenscore naar huis te gaan. Ongezien in rallycross. De Zweed is oppermachtig.
Loeb versus Ekström
Loeb versus Ekström
Op zaterdag was het droog in Loheac waar de Zweed Kristoffersson zijn leiderspositie moest verdedigen in zijn Volkswagen Polo tegen opnieuw een sterke oppositie met vooral Loeb en Peugeot die hun thuisrace wilden winnen. Peugeot slaagde er dit seizoen nog niet in om een wedstrijd te winnen met het trio Loeb en de broertjes Hansen.

Loeb en Kristoffersson wonnen op de eerste wedstrijddag elk een kwalificatiemanche en waren ook elk eenmaal tweede. Hierdoor gingen ze met een ex aequo rusten met een licht voordeel voor de Fransman die de snelste ronde en ook een nieuw baanrecord neerzette. Dus bij Team Peugeot Hansen hebben ze toch bewezen dat ze het gat met Volkswagen dicht kunnen rijden.
 
Maar op zondag was er een ganse dag regen en daarin vonden de Polo’s dan weer een betere tractie en overheerste Kristoffersson opnieuw de debatten. Kristoffersson won zijn halve finale voor ploegmaat Solberg en Ekström, terwijl Hansen de tweede halve finale achter zijn naam zette voor ploegmaat Loeb en de Ford Focus van Andreas Bakkerud.
 
In de finale maakte Solberg een schuiver in de eerste bocht en ook Hansen moest in de vierde ronde in derde positie liggend, de handdoek gooien. Loeb was als tweede gestart na Kristoffersson en gaf deze positie niet meer uit handen. Ekström vervolledigde het podium na het wegvallen van Hansen. Geen Franse zege dus, want er was opnieuw geen kruid opgewassen tegen Kristoffersson en Volkswagen. Kristoffersson en Volkswagen reden immers van de concurrentie weg.
 
Indrukwekkende cijfers

Kristoffersson - Loeb - Ekström
Kristoffersson - Loeb - Ekström
Het lijkt allemaal zo makkelijk te verlopen voor Kristoffersson ondanks het feit dat rallycross zowat de meest onvoorspelbare autosportdiscipline is of was. De cijfers van de Zweedse Volkwagen rijder zijn op zijn minst gezegd indrukwekkend. Hij is er als eerste in geslaagd om driemaal op rij het maximale puntensaldo van 30 op 30 te pakken. Dan moet je de beste zijn om na vier kwalificatieheatts en de halve finale en de finale winnen en dit driemaal op rij. Dat wil ook zeggen dat Kristoffersson op 18 starts bijna steeds als snelste over de meet kwam. Hij won dit seizoen vijf van de negen verreden races, won er vier op een rij en werd tweemaal tweede en eenmaal derde. Hij stond telkens in de finale en zijn slechtste resultaat is de zesde plaats tijdens de finale van de seizoensopener in Barcelona.
 
Momenteel telt de Zweed een indrukwekkende voorsprong van 46 punten op Solberg en 61 op Ekström. Loeb en Hansen volgen binnen de top 5 op respectievelijk 72 en 86 punten. Er zijn nog drie races te gaan en nog 90 punten te verdienen. Verwacht wordt dat Ekström nog de vice titel zal willen afsnoepen van Solberg, maar de strijd om het wereldkampioenschap is gestreden. Niet mathematisch, maar wie Kristoffersson tijdens het voorbije seizoen aan het werk zal, weet wie de opvolger wordt van Solberg en Ekström.
 
Foto's: Johnny Loix - Info: Frieda Loix





 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 4 september 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Frankrijk.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons