van der Horst

Meeke eerste leider in Monte Carlo

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke zorgt meteen voor sensatie in de Rallye Monte Carlo, de openingsmanche van het WRC-seizoen. De Brit sloeg in de tweede proef ongenadig toe en mag als leider de eerste nacht in. Thierry Neuville opent goed in de nieuwe Hyundai en staat vierde.
Donderdagavond stonden er twee avondproeven in het programma die volledig in het donker moesten afgewerkt worden, goed voor meteen ruim veertig kilometer tegen de klok. De openingsproef was voornamelijk droog, de tweede proef lag er verraderlijk bij met heel wat ijs. De eerste rijders waren duidelijk in het voordeel, want de wegen werden snel vuiler waardoor de late starters meteen kostbare tijd verloren.

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier mocht de debatten en de weg openen. De wereldkampioen zette prompt de beste tijd neer, maar het had ook anders kunnen lopen. Kris Meeke maakte namelijk een fout in het begin van de proef en verloor een handvol seconden. De Britse Citroënrijder sloeg echter hard terug in de tweede proef, zette Ogier op elf seconden en greep de leiding. Hij leidt met 6'9" seconden voorsprong op Ogier. Meteen een flinke opsteker voor Citroën en PH Sport, want het team schreef zich niet in voor het kampioenschap.

De Noor Andreas Mikkelsen zette twee keer een derde tijd neer en staat ook derde algemeen op 20' van Meeke. Thierry Neuville opende met een vierde tijd in de openingsproef maar moest wat tijd prijsgeven in de tweede proef. De Belg mag als vierde naar de tweede dag. "Ik wilde absoluut deze rally niet op de eerste dag eindigen", aldus de Belg die in het verleden geen al te best huwelijk had met deze rally.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot staat op een vijfde plaats. Hayden Paddon, die nog met de oude versie van de Hyundai op baan moet, had een prima bandenkeuze voor de tweede proef. Hij reed met gewone sneeuwbanden, zonder studs, en profiteerde daar optimaal van.  Mads Östberg staat met een regelmatige prestatie zesde, voor Jari-Matti Latvala die het rustig aan deed. Robert Kubica staat achtste, Stéphane Lefebvre negende en Dani Sordo besluit de top tien. De Spanjaard klaagt over een gebrek aan vertrouwen in de nieuwe wagen.

In WRC2 staat de Quentin Gilbert, met zijn Belgische co Renaud Jamoul, op kop. Hij knokte zich in de tweede proef voor Julien Maurin en Armin Kremer. Elfyn Evans staat voorlopig vierde maar hij reed lek op de openingsproef en verloor een minuut.

Vrijdag staan er zes proeven op het programma. De rally eindigt zondag.

Foto's: Willy Weyens - WRC.com - Hyundai Motorsport
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 21 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons