van der Horst

24H Spa: Nabeschouwing Marc VDS Racing Team

Afgelopen zondag veroverde het BMW Sports Trophy Team Marc VDS hun eerste podium in de 24 uur van Spa. Lucas Luhr, Markus Palttala en Dirk Werner schoten slechts zes seconden te kort om de overwinning binnen te halen. De #66 van Augusto Farfus, Maxime Martin en Jörg Müller moest voortijdig de strijd staken nadat een haas de radiator van de wagen beschadigde.
De race was één van de spannendste uit de 90-jarige geschiedenis. Het duel tussen Dirk Werner in de #77 met de #1 Audi liep door tot in het slotkwartier van de wedstrijd. De strategieën van de twee wagens liepen volgens een vergelijkbaar patroon, en ze wisselden elkaar voortdurend af aan de kop van de rangschikking. Een klein elektronisch probleem verhinderde Werner in de slotfase om de leiding in handen te houden.

Hoewel de BMW Z4 GT3 niet de snelste wagen van het pak was, hielden de rijders van de #77 de zegekansen gaaf. Door snel en vlot door het verkeer te laveren werd er heel wat terrein op de #1 Audi goedgemaakt, vooraleer een probleem met het ABS het tempo van de BMW iets naar beneden haalde.

In de laatste pitstop waagde het team de gok de wagen niet van nieuwe banden te voorzien – iets wat weinigen hen hadden voorgedaan, omdat de banden niet echt blijk hadden gegeven van over een lange levensduur te beschikken. Het was een laatste poging om de race naar hun hand te zetten. De #77 kwam met een voorsprong van 21 seconden opnieuw de baan op, maar door het ABS-probleem en de versleten banden kon Werner de eerste positie niet vasthouden, ondanks enkele heroïsche pogingen dat wel te doen. Het verschil werd snel herleid en in de Source werd Werner gepasseerd.

Het team, dat bij de laatste twee edities van de 24 uur met heel veel pech te maken kreeg, was in de wolken met de podiumplaats. Het is de tweede keer in twaalf maanden dat ze na een belangrijke etmaalrace op het podium stonden, na in 2013 tweede te zijn geworden in de 24 uur van de Nürburgring.

De #66 had de pech te moeten opgeven na een haas te hebben geraakt, na eerder al tijd te hebben verloren wegens een aanrijding. Het beestje vernielde de radiator van de BMW, waardoor de opgave onvermijdelijk was.

Bas Leinders, team manager
“Ik ben echt tevreden. Toen de eerste problemen de kop opstaken durfde ik niet langer op een podiumplaats te hopen. Ik wil dit resultaat opdragen aan Marc van der Straten, want het is door zijn passie dat we staan waar we nu staan. Ik ben heel trots dat ik zijn team mag vertegenwoordigen. De jongens werkten zo hard voor en tijdens deze race en de manier waarop ze in alle omstandigheden kalm bleven was echt bewonderenswaardig. Dit is het beste team van het hele veld, daar twijfel ik geen seconde aan. Ik ben ook heel blij dat we dit resultaat samen met BMW Motorsport en al onze partners hebben behaald. Zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest.”

Lucas Luhr, BMW Z4 GT3 #77
“Dit was een schitterende prestatie van het hele Marc VDS-team. Ik ben heel blij dat ik voor hen mocht rijden, want ik heb me rot geamuseerd. Een wagen delen met Markus en Dirk is fantastisch. Aan de ene kant is verliezen met zo een klein verschil wat frustrerend, maar aan de andere kant werkten we een schitterende race af en zorgden we voor een mooie show. Aan het eind probeerden we één en ander, we moesten toch iets doen, maar het lukte niet. Ik ben ook heel blij voor de mecaniciens en de ingenieurs, want zij haalden alles uit de kast. Ja, ik ben ontgoocheld dat we met amper zes seconden verschil hebben verloren, maar tegelijk ook heel, heel blij.”

Markus Palttala, BMW Z4 GT3 #77
“Mijn eerste reactie was te denken dat we de race verloren hadden, maar het begint al te dagen dat ik me morgen heel goed zal voelen bij dit podium. Hopelijk kan het me ook mijn kater doen vergeten! Indien iemand me vorige week had verteld dat we tweede zouden worden, dan had ik ze zeker en vast gek verklaard. Ik denk dat we op elk vlak een perfecte race hebben gereden. Neen, echt pech hadden we niet, we waren gewoon de underdogs tegenover een hele armada Audi’s en we wisten toch een fantastisch resultaat te halen. Ik ben heel trots op dit team.”

Dirk Werner, BMW Z4 GT3 #77
"Die laatste paar ronden had ik heel veel stress! Ik wist dat we heel veel tijd aan het verliezen waren, en ik besefte dat het enkel een kwestie van tijd was vooraleer hij me zou inhalen. Ik heb nog geprobeerd om hem achter me te houden, maar het was onvermijdelijk dat hij me zou passeren. Onze wagen was niet langer in staat om een gevecht aan te gaan. Het is mooi voor het team om voor de zege te hebben kunnen vechten, en in dit hoogstaande veld als tweede over de streep gaan is fantastisch. Als je er even bij stilstaat dat het team enkel deze race afwerkte, en niet het hele kampioenschap, dan is dit een groots resultaat. Toen ik als tweede over de streep kwam, was ik wat ontgoocheld, maar nu ben ik ook heel blij. Een beetje van de twee dus!”

Marc VDS Racing Team Press  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons