van der Horst

Navarra: Voorbeschouwing Belgian Audi Club Team WRT

Het moment van de waarheid is aangebroken in de Blancpain Endurance Series. In Navarra, het mooie circuit in Noord-Spanje, geeft het kampioenschap dit week-end zijn laatste geheimen prijs. Het Belgian Audi Club Team WRT stelt alles in het werk om de in 2011 behaalde titels te verlengen. In beide klassementen staat het Belgische team er goed voor: bij de Teams staat het sinds de Nürburgring aan de leiding met 4 punten voorsprong en bij de Piloten staan Stéphane Ortelli-Christopher Haase-Christopher Mies tweede met slechts 3 punten achterstand. Onnodig te zeggen dat deze kleine verschillen zullen leiden tot een felbevochten en boeiende finale. Om zijn kansen te vergroten, besliste het Belgian Audi Club Team WRT een derde Audi R8 LMS ultra in te zetten, naast die voor de titelpretendenten en het trio Sandström-Vanthoor-Bonanomi. De derde wagen wordt toevertrouwd aan Frank Stippler-Oliver Jarvis-Filipe Albuquerque.
  • Oeste Kart
Op de vooravond van deze cruciale race, licht Team Principal Vincent Vosse de situatie toe: “Zowel bij de Piloten als bij de Teams zijn de verschillen heel klein en dus is onze strategie eigenlijk vrij eenvoudig: we willen beide teitels behouden en daarom zit er niets anders op dan er vol voor te gaan! Bij de Teams hebben we ondanks de kleine voorsprong, besloten een derde wagen in te zetten die punten kan scoren. Bij de Piloten moeten we echter vier punten meer scoren dan onze rivalen van Marc VDS BMW.  Pakken we drie punten meer, dan eindigen we ex-aequo en dat zou in hun voordeel uitdraaien.”
 
De bemanning van de derde R8 LMS bestaat uit bekende gezichten:  Frank Stippler en Oliver Jarvis reden dit jaar voor WRT in de FIA GT1 en Filipe Albuquerque maakt een comeback bij de ploeg waarvoor hij vorig jaar reeds aktief was. Sportief directeur Pierre Dieudonné verduidelijkt deze logische keuze: “Oliver en Frank hebben fantastisch werk geleverd in de FIA GT1, maar kenden een bijzonder ongelukkig seizoen. Dat ze er in deze Blancpain finale bij zijn, is ook een manier om hen te bedanken na een moeilijk jaar. Filipe is een prima en snel piloot, die de R8 door en door kent en die zeer geapprecieerd wordt binnen het team.
 
Ook Navarra kent geen geheimen voor WRT. “Dit wordt de derde maal dat we hier dit jaar aan de start van een wedstrijd komen (na de FIA GT1 en de meeting in het kader van de Franse GT Tour) en we kwamen hier bovendien uitgebreid testen tijdens de winter”, blikt Stéphane Ortelli vooruit. “Het een schitterende omloop waar we altijd met graag naar terugkomen. Voor ons, piloten, is het een echt plezier: natuurlijk design, zeer technisch en het gaat ook op en neer over de heuvels. Bovendien heb je er verschillende types van bochten. De meeste zijn nogal traag, wat op zich niet zo interessant is, maar dat wordt goed gemaakt door het feit dat ze ook heel technisch zijn. ‘Turn 1’ is dan weer een mooie snelle bocht. Het is een circuit dat best veel eist van de remmen maar met de koelere temperaturen zou dat al bij al moeten meevallen.”
 
Echt zenuwachtig is de Monegask niet voor dit beslissende titelduel, aangezien hij zich tijdens zijn loopbaan al eerder in dit soort situaties bevond. “Hoewel ze jonger zijn, hebben ook mijn Duitse ploegmaats al ervaring met het behalen van een belangrijke titel in de laatste race, aangezien ze enkele jaren terug samen Europees GT3-kampioen werden. Dus, de opdracht is simpel: het hoofd koel houden en ons werk zo goed mogelijk doen.” Hierbij kunnen ze rekenen op steun van de beide zusterwagens, zoals ook Laurens Vanthoor bevestigt. “Alles staat dit weekend in het teken van het team!
 
Vincent Vosse is vol vertrouwen maar realistisch: “Het kan echt alle kanten uit... Dit hebben we kunnen vaststellen in de laatste race op de Nürburgring maar ook tijdens de FIA GT1-finale. Op dit niveau is alles mogelijk.  We voelen wel wat druk maar toch vermoed ik dat er meer druk op de schouders van onze concurrenten rust want sinds juni, in Paul Ricard, zijn ze er niet meer in geslaagd voor ons te eindigen.”
 
Met de vrije trainingen en de pre-kwalificatie op zaterdag, staat er in Navarra een traditioneel ‘Blancpain’-weekend voor de deur. De kwalificaties vinden plaats op zondagochtend, de race over drie uren start om 14u30.
 
 
Blancpain Endurance Series - Round 6
Navarra, Spanje
13-14 oktober 2012
 
Timing
 
Zaterdag 13oktober 2012
11:20-12:50 Vrije training
15:30-16:30 Pre-kwalificatie
 
Zondag 14oktober 2012
09:40-10:40 Kwalificaties
14:30-17:30 Race
 
 
Belgian Audi Club Team WRT
#1 Christopher Mies (DE) – Christopher Haase (DE) – Stéphane Ortelli (MC) Audi R8 LMS ultra
#2 Edward Sandström (SE) – Laurens Vanthoor (BE) – Marco Bonanomi (IT) Audi R8 LMS ultra
#6 Frank Stippler (DE) – Oliver Jarvis (GB) – Filipe Albuquerque (PT) Audi R8 LMS ultra
 
 
Klassement bij de Piloten (GT3 Pro Cup) na 5 van de 6 wedstrijden 
1. Palttala-Leinders-Martin99 punten
2. Mies-Haase-Ortelli 96
3. Piccini62
3. Goossens-Hennerici-Maassen62
4. Sandström - Vanthoor59
5. Rast-Stippler44
8. Bonanomi 41
 
 
Klassement in de Pro Cup GT3 (teams) na 5 van de 6 wedstrijden

1. Belgian Audi Club Team WRT

109 punten

2. Marc VDS Racing Team

105

3. Prospeed Competition

68

4. Vita4One Racing Team

60Belgian Audi Club pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op donderdag 11 oktober 2012.
  • Curbstone

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons