van der Horst

Neom: Veloce Racing wint na penalty voor Rosberg X Racing

Molly Taylor en Kevin Hansen
Molly Taylor en Kevin Hansen
De eerste wedstrijddag in Neom zit er op voor Extreme E en het werd al direct eentje van hoog niveau. Hoewel Rosberg X Racing de snelste was tijdens de finale, zorgde een penalty ervoor dat het team deze winst verloor aan Veloce Racing met Kevin Hansen en Molly Taylor. Mattias Ekström en Laia Sanz (Acciona | Sainz XE Team) eindigde zo tweede, terwijl Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky uiteindelijk tevreden moesten zijn met een derde plaats.
2023 Extreme E Desert X-Prix I
2023 Extreme E Desert X-Prix I
De kwalificaties waren al spektakelrijk genoeg. Terwijl het duo RJ Anderson en Amanda Sorensen (GMC Hummer EV Chip Ganassi Racing) de eerste sessie van de eerste kwalificaties wonnen, deden Fraser McConnell en Cristina Gutiérrez (X44 Vida Carbon Racing) hetzelfde hetzelfde in de tweede kwalificatie. Vooral Rosberg X Racing moest zich terug in de strijd werpen, wilde het team de finale halen. Dat deed het ook door in zijn groep te winnen in de tweede kwalificatieronde, terwijl Ekström en Sanz onder toeziend oog van Carlos Sainz hun groep met vlag en wimpel overvleugelden. Normaliter had El Matador ook zelf moeten rijden, maar na zijn crash in de Dakar opteerde hij toch om nog even te wachten. Een goeie keuze zo blijkt.

Crash van Nasser Al-Attiyah
Crash van Nasser Al-Attiyah
Dan kwamen de finales en diegenen die eerder in de achterste gelederen eindigden, mochten de spits afbijten. Al werd het meer een afvalrace. Eerst moest Timmy Hansen (Andretti Altawkilat Extreme E) zijn wagen parkeren, waarna de race even moest stilgelegd worden nadat Nasser Al-Attiyah (Abt Cupra XE) zwaar crashte. Uiteindelijk bij de herstart kwamen Tanner Foust en Emma Gilmour (NEOM McLaren Extreme E) als de besten naar voren. Bij de grote finale was het Kristoffersson die furieus uit de startblokken schoot maar bij de wissel bleven Åhlin-Kottulinsky zonder problemen vooraan met winst voor Veloce Racing. Maar gezien McConnell zwaar crashte, moesten de overige deelnemers met gelimiteerde snelheid voorbij de gehavende wagen rijden. Alleen ging de Zweedse te vroeg op de gas, waardoor zij een een straftijd van 136 seconden opliep en het Zweedse duo terugviel naar een derde plaats.

Maarveel tijd krijgen de teams niet om na te denken over de wedstrijd, want morgen is er een nieuwe kans voor alle teams om te strijden voor winst.

Foto's: Extreme EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zaterdag 11 maart 2023.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons