van der Horst

New Race Festival: Kortnieuws in de aanloop naar de seizoensopener

Start 24 Hours of Zolder 2014
Start 24 Hours of Zolder 2014
Op enkele dagen voor de start van de eerste meeting van de vernieuwde Belcar Trophy, stromen de nieuwtjes omtrent het kampioenschap en de race zelf binnen. De persvoorstelling gisteren in het Caparol Congress Center te Circuit Zolder was eveneens een reden voor de Limburgse omloop om een nieuwe versie van de deelnemerslijst vrij te geven. Autosport.be geeft u een overzicht van de belangrijkste en/of meest opvallende feiten.
  • LTF
Thierry Deflandre en Jan Horemans
Thierry Deflandre en Jan Horemans
Thierry Deflandre bevestigde gisteren aan onze redactie dat de interesse voor de Belcar Trophy met de dag stijgt. "Momenteel staat de teller qua aantal deelnemers voor de eerste wedstrijd op 34", bevestigde de Algemeen Directeur van Circuit Zolder. Volgens Circuit Zolder is de startlijst voor de 24 Hours of Zolder reeds langer volledig volgeboekt en werkt men met een reservelijst.

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
De laatste deelnemerslijst voor het NRF geeft in de GT Cup klasse vier deelnemers aan, met naast de toevoeging van de BRCC-Ferrari van de gebroeders Thiers ook de voor sommigen ietwat verrassende aanwezigheid van een Porsche 991 van Belgium Racing, een bolide die vorig weekend nog aan de start stond in Spa tijdens de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Volgens Patric Derdaele is de reden van hun komst een doorgedreven training om vooral Dylan Derdaele zoveel mogelijk kilometers te laten verorberen op een wagen die hij nog niet genoeg kent in vergelijking met de 997 Cup waarmee hij de voorbije twee edities van de 24u van Zolder won. Peter Hoevenaars reed vorig jaar een volledig seizoen BRCC met een 991 Cup en het is nu aan Dylan om zijn achterstand wat bij te benen. Over een deelname van de volledige Belcar Trophy wordt geen woord gerept binnen het Limburgse team. Verder stofferen ook Speedlover (Verhoeven/Renmans) en MExT Racing (Stevens/Wauters/Wauters) de klasse met een 991; laatstgenoemde bolide won enkele weken geleden nog de openingsmanche van het BRCC 2015 en zegevierde ook tijdens de eerste race in Spa.

Hans Saenen - Thomas Piessens
Hans Saenen - Thomas Piessens
Thomas Piessens bevestigde eerder deze week formeel zijn deelname aan de openingsrace met zijn eigen Clio, "Ik wil absoluut de comeback van de Belcar meemaken en beschik zelf over een Renault Clio III, dus de keuze was snel gemaakt." Piessens zal op zijn Franse bolide geflankeerd worden door Christophe Beliën, zoon van Frank Beliën wie zoals geweten zal aantreden op de Bas Koeten Racing Wolf GB08 met Anthony Kumpen en Bert Longin.

PK Carsport - Wolf GB08
PK Carsport - Wolf GB08
Laatstgenoemde bolide werd gisteravond overigens officieel aan het publiek getoond te Circuit Zolder en zal een opvallend kleurrijke bestickering dragen. Er zullen overigens nog twee andere GB08's van de Italiaanse constructeur aan de start verschijnen, exemplaren die allebei ingezet worden door het Wolf-fabrieksteam Avelon Formula. Wagen #46 zal bemand worden door de Aziaat Sean Hudspeth en de Italiaan Guglielmo Belotti, terwijl Ivan Bellarosa de zusterbolide #45 de sporen zal geven met een nog aan te duiden tweede rijder. Het wordt dus interessant om zien hoe het fabrieksmateriaal zal presteren tegenover dat van klantenteam Bas Koeten Racing.

B&T Racing - Radical SR3-RS
B&T Racing - Radical SR3-RS
Eveneens ingeschreven bij de proto's, maar dan als (voorlopig) enige in de Sportscars-klasse, is de nieuwe B&T Racing Radical SR3 RS van Bart Ooms. Ooms heeft dit weekend een op zijn zachtst gezegd druk programma, want B&T Racing zal met de Britse bolide zowel de races in de Superlights Challenge als de Belcar betwisten. "We gaan deze races gebruiken ter voorbereiding op de 24 Hours of Zolder. De Belcar-wedstrijd zal ik afwerken samen met Patrick Engelen, terwijl Leon Rijbeek, die ons ook in Zandvoort reeds vervoegde, de Supercar Challenge races zal betwisten."


Deldiche Racing - Norma M20 FC - Sam Dejonge - Luc De Cock
Deldiche Racing - Norma M20 FC - Sam Dejonge - Luc De Cock
Nog bij de proto's zien we twee Norma's op de deelnemerslijst, waarvan één voor Deldiche Racing met Luc de Cock en Sam Dejonghe; de 23-jarige rijder pakte eerder dit jaar met de bolide nog het ronderecord te Circuit Zolder en reed enkele weken geleden met de wagen ook de snelste chrono in Zandvoort. Afwachten wat de Franse proto dit weekend kan tonen in Zolder...

Davy Suffeleers - Robin Put
Davy Suffeleers - Robin Put
Tot slot zien we ook elf BMW M235i's aan de start, met onder meer een deelname van Euro Nascar-kampioen Maxime Dumarey en zijn broer op een bolide ingezet door PK Carsport. Ook Peter Beckers en Jef Van Samang tekenen present op de potente bimmer en daarnaast zijn er ook vier BMW ClubSports van de partij. Bij laatsgenoemde groep zien we onder meer het racedebuut van Davy Suffeleers, terwijl ook Robin Put, wie vorig jaar rond de 24 Hours of Zolder plotsklaps vader Pascal verloor, en Danique Aelaerts present tekenen op de QSR-wagen #69. Het drietal wil de 24 Hours of Zolder betwisten aan boord van de QSR-BMW onder de banier van Skylimit Yokohama Racing Team en is één van de voorbeelden dat de hernieuwde aanpak van CZ op vlak van het leiden van jong talent naar de autosport werkt. Het QSR team verzorgt overigens het merendeel van de ClubSport bolides aan de start, maar liefst 3 wagens staan onder het beheer van Stefaan Schoonjans en de zijnen.

Start 10 Hours of Zolder Dunlop Sport Maxx Endurance Cup 2008
Start 10 Hours of Zolder Dunlop Sport Maxx Endurance Cup 2008
Zaterdag om kwart na elf tot vijf voor twaalf is er een training voor de Belcar-deelnemers alsook deze van BRCC die zoals gepland het asfaltlint delen met de Belcar. Later op de dag om tien na vier is er een halfuur durende kwalificatiesessie, terwijl de race - traditioneel over 125 minuten - geprogrammeerd staat op zondag om twintig na drie. 

Nuttige informatie:

--- Timing New Race Festival 2015 (pdf) ---
--- Deelnemerslijst New Race Festival 2015 d.d. 6 mei 2016 (pdf) ---

Foto's: Ronald Janssens, Georges De Coster, Martijn Wouters & Davy Suffeleers pressDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op donderdag 7 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons