van der Horst

Nieuws uit de paddocks: week 47

Team TGM by TF Sport
Team TGM by TF Sport
Het seizoen zit er zo goed als op voor de meeste kampioenschappen en nu zijn zowel organisatoren als teams volop bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar. Hiermee stopt de stroom aan nieuwsberichten echter niet. Een overzicht van de bewegingen wereldwijd in de endurance racerij van de afgelopen week.
Colin Braun
Colin Braun
*** Acura is nu rond met zijn samenstelling van fabriekspiloten. Zo zal Colin Braun instappen bij Meyer Shank Racing en het stuur delen met Tom Blomqvist. De Amerikaan komt in de plaats van Oliver Jarvis, die zijn seizoen in het FIA WEC prioriteit geeft over een potentieel zitje in de nieuwe Acura ARX-06 LMDh. Braun is geen onbekende voor het team, gezien hij al uitkwam voor hen tijdens de Rolex 24 at Daytona in 2009. Dit jaar werd hij kampioen in de LMP3-klasse van IMSA met het net opgedoekte CORE Autosport. Volgens Jon Bennett betekende het vertrek naar Acura van de piloot ook het einde van het team.

*** TF Sport maakt in januari ook de oversteek richting de Verenigde Staten, want het team van Tom Ferrier zal namelijk twee wagens ondersteunen tijdens de Rolex 24 at Daytona. Zo gaat het een samenwerking aan met Team TGM, dat zijn strepen vooral verdiende in de IMSA Michelin Pilot Challenge. Ted Giovannis, Owen Trinkler en Hugh en Matt Plumb gaan met een Aston Martin aan de start verschijnen, terwijl het het voorheen nog met een Porsche deed met de ondersteuning van Wright Motorsports.

Racing Team Turkey - Oreca 07 Gibson
Racing Team Turkey - Oreca 07 Gibson
*** De tweede wagen die TF Sport gaat onderhouden is de LMP2 van Racing Team Turkey. Salih Yoluc en Charlie Eastwood, die vooral actief zijn in de European Le Mans Series, gaan zich nu wagen aan de Florida klassieker. Daarvoor rekenen zij op Juan Manuel Correa en Philip Hanson, die respectievelijk bij Prema Racing en United Autosports uitkwamen tijdens het afgelopen seizoen in de European Le Mans Series. Het laatste vermelde team zal hen ook helpen met het uitbesteden van hun faciliteiten.

Vector Sport - Oreca 07 Gibson
Vector Sport - Oreca 07 Gibson
*** Vector Sport maakte dit jaar zijn debuut in het FIA WEC en gaat hier nog een vervolg aan breiden in 2023. Het team van Gary Holland kende wel een wisselvallig seizoen, waarbij er geregeld gewisseld werd tussen verschillende piloten en hun beste resultaat was een negende plek in Monza. Maar ook voor volgend seizoen zullen er de nodige wijzigingen doorgevoerd worden, aangezien Nico Müller naar Peugeot vertrokken is en Sebastien Bourdais al zeker met twee overlappingen zit met IMSA, waar hij uitkomt voor het fabrieksteam van Cadillac.

Glickenhaus Racing - Glickenhaus 007 LMH
Glickenhaus Racing - Glickenhaus 007 LMH
*** Het ziet er naar uit dat Scuderia Cameron Glickenhaus in 2023 waarschijnlijk weer van de partij zal zijn, al is het voor een gedeeltelijk seizoen. Dat liet oprichter Jim Glickenhaus optekenen bij Dailysportscar. De flamboyante Amerikaan vertelde daar dat ze in gesprek zijn met hun huidige maar ook nieuwe sponsors om een programma op poten te zetten. Het is dus af te wachten wanneer daar het verdict zal vallen.

*** Vorige week kon u bij ons al lezen dat Walkenhorst Motorsport zal overschakelen van de DTM naar de ADAC GT Masters. Ondertussen liet het Duitse team weten dat het ook in de Asian Le Mans Series en de NLS aanwezig zal zijn. Voor het eerste kampioenschap zal er één BMW M4 GT3 ingezet worden, terwijl men bij de NLS mikt op drie exemplaren.

DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
*** Nog een team dat bevestigd heeft voor de Asian Le Mans Series is DKR Engineering. Het team uit Luxemburg gaat zowel met de Duqueine LMP3 als hun recente aanwinst, de Oreca LMP2, van start in Dubai en Abu Dhabi. Het doel is om zo een felbegeerd ticket te versieren voor de honderdste verjaardag van de 24 uren van Le Mans. Misschien ook met Belgische inbreng in de vorm van Tom Van Rompuy? De Antwerpenaar liet weten tijdens de manche van de ELMS in Spa-Francorchamps dat het een optie was om deel te nemen in één van de twee wagens. Indien dit het geval zal zijn, houden we u zeker op de hoogte!

*** United Autosports staat ook aan de start in het Midden-Oosten en heeft ook zijn line-up compleet. Daar zullen Jim McGuire, Paul Di Resta en Phil Hanson de wedstrijden aanvatten. Het trio zal ook het volledig kampioenschap afwerken, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen moest het wachten om aan de start te komen tot Josh Pierson 16 jaar werd.

*** Voor het overige ziet het er wel naar uit dat we bij de Asian Le Mans Series een mooie grid gaan krijgen. Afgelopen jaar hadden veel teams afgehaakt last minute, vooral in de LMP2-klass. Maar op dit moment ziet het er wel naar uit dat we daar weer aantallen zullen zien zoals in 2021. Bij de overige klassen worden er gelijkmatige cijfers of beter zelfs verwacht.

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
*** Zoals ondertussen geweten, stapt WRT volgend seizoen over van Audi naar BMW. Bij Audi werd het team uit Baudour een referentie qua aantallen ingezette wagens en dat wil men ook bereiken bij BMW. Zo liet Vincent Vosse optekenen aan Sportscar365 dat het dit seizoen maar liefst zeven of acht wagens in het atelier zal hebben. Enerzijds voor in te zetten in wedstrijden van de GT World Challenge Europe en vermoedelijk voor losse wedstrijden zoals de manches van de Intercontinental GT Challenge en de 24H Dubai. Ondertussen zijn wel alle Audi's verkocht, op één na. Het model dat de Suzuka 10 Hours won in 2019 hebben ze bijgehouden.

*** Manthey Racing gaat begin volgend jaar debuteren in Bathurst. Het Duitse team gaat met EMA Motorsport samenwerken om één Porsche 911 GT3-R aan de start te zetten. Hiermee is het de eerste keer dat Manthey Racing zal opereren in Australië. Overigens zijn beide teams geen onbekenden voor elkaar, want tijdens de 24 Hours of Spa dit jaar werd EMA Motorsport ondersteund door Manthey.

JP Motorsport - McLaren 720S GT3
JP Motorsport - McLaren 720S GT3
*** JP Motorsport zal volgend jaar ook een volledig seizoen afwerken in de ADAC GT Masters. Het team met onder meer Christian Klien maakte dit seizoen een gastoptreden tijdens de manche op de Red Bull Ring en zal in 2023 ook met de McLaren aantreden.

*** De laatste jaren wordt er enorm veel ingezet op dames in de motorsport, zoals met projecten als de Iron Dames. Ook Heart of Racing sprong dit jaar mee op de kar en zocht naar twee dames om in te zetten bij hun campagne in de Pirelli GT4 America. De uiteindelijke winnaars uit de meer dan 100 aangemelde dames zijn Hannah Grisham uit de Verenigde Staten en Rianna O'Meara-Hunt uit Nieuw-Zeeland. Zij zullen samen een Aston Martin Vantage GT4 delen.

Foto's: Team TGM - IMSA - European Le Mans Series - Georges de Coster - Geert Franquet - Team WRT/Michele Scudiero/Brecht Degancq - Ronald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op woensdag 23 november 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons