van der Horst

Nürburgring 1000: Wie houdt Laurens Vanthoor van de titel?

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Met een compacte kalender van amper vijf races zijn de Blancpain Endurance Series dit weekend al aan hun ontknoping toe, en na de 24 uren van Spa wijkt ook de Nürburgring 1000 af van het standaard raceformaat. De wedstrijd over zes uren weegt dan ook wat zwaarder door in de eindafrekening met een afwijkend puntenbarema (33–24–19–15–12–...). Na zijn overwinning in de 24 uren van Spa trekt Laurens Vanthoor dit weekend als eenzame leider naar de Nürburgring, de Limburger zal samen met Christopher Mies en Cesar Ramos alles uit de WRT Audi #1 moeten halen wil hij de zes resterende jagende rijderscombinaties achter zich houden.
24H Spa: Start van de 66e editie
De voornaamste uitdager is dit weekend de Saintéloc Audi #26 van Stéphane Ortelli, Edward Sandström en Grégory Guilvert. Dit te duchten trio volgt op amper 7 punten en dus betekent een overwinning meteen ook de titel voor hen. De Franse equipe was hun Belgische merkgenoten dit seizoen al twee keer te snel af (Monza & Paul Ricard), en moest in Silverstone pas in de laatste ronde de derde plek afstaan aan de WRT Audi #1 met een ontketende Vanthoor achter het stuur. Beide partijen beschikken over hetzelfde materiaal en dus zou een eventuele mindere BoP elk even hard raken.  
 
Paul Ricard: Kwalificaties en race in beeld gebracht
Op een achterstand van 15 punten volgen Bentley Boys Guy Smith, Steven Kane en Andy Meyrick, de enige bemanning die dit seizoen 2 wedstrijden wist te winnen (Silverstone & Paul Ricard). De Bentley Continental GT3 #7 kende wegens mechanische problemen en een aangepaste BoP echter een tegenvallend resultaat in Spa (P13), waardoor men nu achterop hinkt. Bij een eventuele overwinning van dit Britse gevaarte moet Vanthoor al buiten het podium finishen wil men nog kans maken op de titel.  
 
Monza: De race in beeld gebracht
Voorts resten er nog drie outsiders voor de titel, die vooral moeten rekenen op een slecht resultaat van beide Audi’s aan de kop van het klassement. De ART Grand Prix McLaren #98 van Alvaro Parente (polesitter in Monza & Paul Ricard) en Gregoire Demoustier kijkt aan tegen een kloof van 25 punten, maar indien de McLaren gespaard blijft van mechanische pech dan behoort dit duo samen met Alexandre Premat tot de favorieten voor de zege. 
 
Monza: De race in beeld gebracht
De tweede Belg die nog steeds aanspraak maakt op de rijderstitel in de Pro Cup is Nico Verdonck. Samen met Harold Primat vertoeft de Brusselaar momenteel op de vijfde plek in de tussenstand (+26 punten) en met Bernd Schneider als teamgenoot moet een goed resultaat tot de mogelijkheden behoren, temeer daar de overwinning vorig jaar nog naar de HTP Motorsport Mercedes van Buhk/Götz/Schneider ging. De Mercedes #84 wist dit seizoen nog niet op het podium te eindigen, maar presteerde constant door telkens in de top 10 te finishen, met een vierde plaats in Paul Ricard als hoogtepunt. 
 
24H Spa: De avond valt over Spa
Indien het voor het Laurens Vanthoor grondig zou mislopen, heeft men in WRT-kamp met de Audi #3 van Frank Stippler, James Nash nog steeds een tweede ijzer in het vuur, doch met een achterstand van 28 punten (21 op de Sainteloc Audi) lijken de kansen van dit duo klein, Marc Basseng die overkomt van de #1 maakt echter geen kans meer op punten dit weekend. Buiten hun ietwat verrassende podium in de 24 uren van Spa wist de Audi #3 tot dusver nog geen potten te breken, met James Nash als zwakke schakel. 
 
De teamgenoten die Laurens Vanthoor in Spa nog aan de overwinning hielpen, maken weliswaar ondanks hun eenmalige optreden nog steeds een mathematische kans, zowel René Rast als Markus Winkelhock zullen dit weekend echter afwezig zijn in de Eifel en in actie komen in de ADAC GT Masters. 
 
Marc Basseng - César Ramos - Laurens Vanthoor
Marc Basseng - César Ramos - Laurens Vanthoor
Alles bij elkaar genomen staan de zaken er dus zeker niet slecht voor voor Laurens Vanthoor. Nu een verlenging van zijn FIA GT Series/Blancpain Sprint Series titel steeds onwaarschijnlijker oogt, krijgt de Limburger dit weekend de kans om toch alvast een tweede titel op evenveel jaren binnen te halen. Bovendien ligt hij momenteel tevens derde in de stand (+29p) voor de algemene Blancpain GT Series titel (BSS + BES), toch zal hij in dit klassement aan Maxi Buhk een taaie klant hebben aangezien de Duitser dit weekend ook aan de start verschijnt.

Foto's: Martijn Wouters, Georges De Coster & Vincent Wouters
 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op donderdag 18 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring 1000.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons