van der Horst

Nürburgring: McLaren wint - Reip en co kampioen

Reip - Chiyo - Buncombe
Reip - Chiyo - Buncombe
Shane van Gisbergen, Rob Bell en Kevin Estre wonnen vandaag in hun McLaren verrassend de seizoensfinale op de Nürburgring door middel van een afwijkende pitstopstrategie. Alle ogen waren echter gericht op het gevecht voor het kampioenschap, dat met een derde plaats voor de RJN Nissan beslecht werd in het voordeel van onze landgenoot Wolfgang Reip en zijn teamgenoten Katsumasa Chiyo en Alex Buncombe.
  • Powercars
Start BES Nürburgring 2015
Start BES Nürburgring 2015
Bij de start van de wedstrijd zagen we een ontketende Craig Dolby meteen de leiding nemen in de als derde gestartte #173 Always Evolving Nissan. Hij klopte poleman Adrian Zaugg in de #63 Lamborghini, terwijl de #23 RJN Nissan de #21 Black Falcon Mercedes zelfs moest laten passeren en pas als vierde doorkwam, op de hielen gezeten door de beide Bentley's van M-Sport. Dolby sloeg meteen een gat omdat de rest van het veld leek vast te zitten achter de Lamborghini. Zijn bonus van tien seconden werd echter na een half uur ongedaan gemaakt door een tussenkomst van de safety car voor een gespinde Ferrari uit de Am-klasse.

#173 Always Evolving Nissan GT-R Nismo GT3
#173 Always Evolving Nissan GT-R Nismo GT3
Luttele minuten na het verdwijnen van de safety car crashte de andere RJN Nissan, de #22, zwaar bij het uitkomen van de laatste bocht, vermoedelijk na een tik van de #20 Akka ASP Ferrari. Enkele wagens, waaronder de WRT Audi van ondermeer Laurens Vanthoor, kwamen binnen omdat ze een nieuwe interventie van de safety car verwachtten. Die kwam er niet, waardoor de eerste serie pitstops na een uur wedstrijd onder groen plaatshadden. De #23 Nissan kwam daarin als leider naar buiten, op de hielen gezeten door de #63 Lamborghini, de vroeg binnengekomen #1 Audi en de #173 AE Nissan, dan in handen van Sean Walkinshaw.

Pitstop #23 RJN Nissan
Pitstop #23 RJN Nissan
Kort voor de tweede en laatste serie pitstops zagen we een zware crash van Harold Primat in de #84 HTP Motorsport Bentley, hij knalde hard in de vangrail na een tikje van de #99 Rowe Racing Mercedes. De safety car diende opnieuw te worden ingezet, er was wat chaos omdat die de leidende Nissan in eerste instantie niet oppikte, en vervolgens de Japanse bolide ook nog eens voorbij liet. De #58 Von Ryan McLaren profiteerde optimaal door snel naar binnen te komen voor de tweede stop en zo van het onderste einde van de top tien in één ruk door te schieten naar de leiding.

M-Sport Bentley Continental GT3
M-Sport Bentley Continental GT3
De spanning in de eindfase kwam van het duel voor de tweede plaats tussen de #23 Nissan en de #7 Bentley van Steven Kane, Guy Smith en Andy Meyrick. Dat trio kon immers mits een zege nog de rijderstitel van de Nissan-piloten afsnoepen. Kane gaf Buncombe een klein tikje om de Nissan te passeren, dat viel echter niet in goede aarde bij de wedstrijdleiding en met nog twintig minuten op de klok diende de originele slagorde hersteld te worden. Kort voor het einde raakte de Britse bolide alsnog voorbij de Nissan, maar omdat de McLaren niet meer te bedreigen viel voor de zege ging de rijderstitel dus toch naar Chiyo, Buncombe en onze landgenoot Wolfgang Reip. Een thriller van formaat die iedereen op het puntje van zijn stoel hield, kortom één van de allerbeste wedstrijden uit de geschiedenis van de Blancpain GT Series.

--- Uitslag BES Nürburgring 2015 (PDF) ---

Foto's: Racing International Photography & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 20 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons