van der Horst

Rally van Mexico: Ogier & Volkswagen buitenaards – podium voor Neuville

Rally van Mexico Ogier - VW Polo R WRC
Rally van Mexico Ogier - VW Polo R WRC
De Fransman Sébastien Ogier en zijn landgenoot Julien Ingrassia hebben met de VW Polo R WRC de Rally van Mexico gewonnen. De kannibaal duwde nog eens extra door tijdens de Power Stage en naast de 25 punten van de overwinning, sprokkelde hij er net als in Zweden nog drie extra bij. De rest stond er bij en onderging.
De marathonrit van Guanajuatito over 55 km heeft dan toch niet voor het verwachte duel gezorgd tussen de Citroën DS3 van de Fin Mikko Hirvonen en de Ford Fiësta van onze landgenoot Thierry Neuville met de tweede plaats als inzet. Neuville was nochtans sterk begonnen aan deze loodzware rit met de snelste eerste tussentijd, maar onze landgenoot ging te laat in de ankers en dook een gracht in. Hij kon verder, maar uiteraard was het ritme gebroken en hierdoor nam Hirvonen het commando over en tegen het einde van de KP kende ook Ogier een uitstekende finish.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Hirvonen won hierdoor de langste KP op de slotdag met 17 sec. voorsprong op leider Ogier en bleef 21 tellen onder de chrono van Neuville die hierdoor opnieuw aankeek tegen een achterstand van een halve minuut. Maar Neuville zijn podiumplaats was wel veilig met twee minuten voorsprong op de Spaanse Citroën-rijder Sordo.  

Het was duidelijk dat de pechvogels Latvala en Østberg hun beste beentje zouden bijzetten tijdens de Power Stage op jacht naar de extra te verdelen punten. Maar kannibaal Ogier stak er een stokje voor en pakte ook de extra drie punten en liet de kruimels aan Østberg (2 p) en Latvala (1 p). De rest deed het vrij rustig aan. Hirvonen gaf 12 sec. toe, terwijl Neuville zelfs 37 seconden later klokte of bijna twee seconden per km trager was dan de VW Polo van Ogier.

Ogier pakte voor de verandering ook nog eens de laatste KP zege voor zijn rekening en wint deze slopende rally met 3min28sec. voorsprong op Mikko Hirvonen en 4min23 op Neuville. Sordo wordt vierde op meer dan 4 minuten en Al-Attiyah sluit de top 5 af op meer dan 8 minuten. Ondanks de penalty van 3min30sec. wordt Atkinson na een mooie inhaalrace zesde, maar ook zonder deze straftijd was de Australier niet verder gekomen dan de vijfde plaats.

Van de 23 te verrijden KP’s was Ogier maar liefst 16 maal de snelste. Het verschil met de concurrentie is dan ook verpletterend. We missen nu reeds Loeb die de Monte Carlo won en in Zweden het dichtst in de buurt kon blijven van Ogier.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Voor Ogier, die twee seizoenen eerder als luitenant van Loeb verschillende malen van het gas moest, is dit het seizoen van de revanche. Als iemand de VW piloot uitroept tot de nieuwe Loeb, wordt hij zenuwachtig en wil niets horen van een vergelijking. Een feit is nu reeds zeker, ondanks dat hij Citroën ruilde voor Volkswagen waardoor hij een seizoen met de Skoda S2000 onderweg moest, heeft hij wel de goede keuze gemaakt. Na de sneeuw van de Monte Carlo en Zweden bewees Volkswagen dat de Polo R WRC nu ook op gravel onmiddellijk kan winnen.

Ogier-Ingrassia - winnaars Rally van Mexico 2013
Ogier-Ingrassia - winnaars Rally van Mexico 2013
Door de overwinning van Ogier en het feit dat Loeb (tweede) en Østberg (derde) niet scoren, kan de Franse TGV nu zijn voorsprong verder uitdiepen. Ogier telt na drie rally’s maar liefst 74 punten. Dat zijn er 31 meer dan Loeb, die nog steeds tweede staat voor Hirvonen, die van de zesde naar de derde plaats verhuist, maar op 44 punten van de leider. De Spanjaard Sordo blijft op de vierde plaats in de tussenstand met 27 punten, één meer dan pechvogel Østberg die van 3 naar 5 verhuist. Onze landgenoot Thierry Neuville telt nu 25 punten en schuift van de negende naar de zesde plaats in de tussenstand, maar wel op amper twee puntjes van de vierde positie. In tegenstelling tot ploegmaat Ogier, gaat het Latvala minder voor de wind, hij verhuist van de vijfde naar de zevende positie in de tussenstand.

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 10 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons