van der Horst

Rallye Monte Carlo: Ogier domineert, Hyundai imponeert (+ Video)

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Sebastien Ogier gaat als leider naar de slotdag van de Rallye Monte-Carlo, de openingsmanche van het WRC-kampioenschap. De Fransman domineerde zaterdagochtend en kon 's middags beginnen controleren na het wegvallen van zijn belangrijkste rivaal Kris Meeke. Hyundai imponeerde zaterdagmiddag een eerste keer met een uitgekiende bandenstrategie.
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Wereldkampioen Ogier wou zich zaterdagochtend duidelijk ontdoen van zijn rivalen. De Fransman haalde op de openingsproef, een monster van ruim 51 kilometer, uit en verdubbelde zijn voorsprong op Kris Meeke tot ruim twintig seconden. Ook op de tweede proef van de dag diepte Ogier zijn voorsprong uit, al was het wel teamgenoot Andreas Mikkelsen die zorgde voor dé verrassing van de dag door de concurrentie op driekwart minuut te zetten met een uitgekookte bandenkeuze.

Tegen de middag leken de meeste plaatsen in een definitieve plooi te vallen. Meeke haalde wel een drietal seconden terug tijdens de tweede doortocht op die marathonproef, maar het was meteen het laatste wapenfeit van de Brit. Op de volgende proef werd zijn carterplaat opengereten door een steen die midden op de weg lag. Het betekende meteen de opgave voor de Citroënrijder.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Ondertussen zat ook Jari-Matti Latvala in het busje richting Monaco. De Fin gleed in een greppel en beschadigde de voorophanging. Hij probeerde het euvel nog te herstellen maar klokte te laat in op de volgende proef. Door het wegvallen van Meeke en Latvala kan Ogier zondag gecontroleerd naar winst paraderen.

Achter de Fransman ligt de strijd voor de tweede plaats wel helemaal open. Mikkelsen leek in een zetel te zitten na zijn blitztijd zaterdagochtend, maar Hyundai imponeerde zaterdagmiddag met een goede bandenkeuze. Neuville liet bewust tijd liggen op de derde proef van de dag om in de laatste twee proeven hard toe te slaan. De Belg klokte twee besttijden en komt zo op twaalf seconden van de tweede plaats van Mikkelsen. Teamgenoot Dani Sordo maakte de triomf compleet door twee keer een tweede tijd te noteren, en Hayden Paddon zette op de voorlaatste proef van de dag zelfs een derde Hyundai in de top drie. Het zijn meteen de eerste besttijden van de nieuwe Hyundai i20 WRC.

Sébastien & Jean Ragnotti
Sébastien & Jean Ragnotti
In de algemene stand heeft Ogier precies twee minuten voorsprong op zijn Noorse teamgenoot Mikkelsen en 2'12" op Neuville. Door het wegvallen van Meeke en Latvala schuift ook Mads Østberg door. Hij staat nu vierde in zijn Ford Fiesta, weliswaar op 4'25 van Ogier. Citroën kan nog een beetje troost vinden in de mooie vijfde plaats van Stéphane Lefebvre. Bryan Bouffier staat nu zesde, net voor Ott Tänak en Dani Sordo die in een mooie strijd verwikkeld zijn. Slechts twee seconden scheiden de kemphanen.

Elfyn Evans leidt nog steeds de debatten in WRC2, weliswaar iets minder dominant dan de voorbije dagen. Hij staat negende algemeen in de Fiesta R5 Evo. Hij wordt op ruime afstand gevolgd door Armin Kremer (Skoda Fabia R5) en Quentin Gilbert (DS3 R5).Foto's: Willy Weyens - Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 23 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons