van der Horst

Duitsland: Ogier kan dit weekend zijn derde wereldtitel pakken

Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Mathematisch gezien en met een beetje geluk kan Sébastien Ogier in Duitsland zijn derde werledtitel op rij pakken. Dan moet ploegmaat Latvala, die momenteel een achterstand van 89 punten telt, evenwel een slechte beurt maken. Dat Ogier zijn derde titel quasi op zak heeft, is een feit, maar het is afwachten tijdens welke van de nog vijf te rijden wedstrijden hij mathematisch zeker zal zijn. Vooral gezien zijn Finse ploegmaat Jari-Matti Latvala momenteel zeer goed onderweg is na zijn zeges in Portugal en Finland.
Dit weekend staat de Rally van Duitsland op het programma en daar heeft Volkswagen in eigen land iets goed te maken. Vorig jaar gingen de VW-rijders Ogier en Latvala in de fout in Duitsland, waardoor onze landgenoot Thierry Neuville zijn eerste zege voor hem en Hyundai kon laten optekenen, terwijl ploegmaat Dani Sordo tweede werd voor Mikkelsen. Een jaar eerder was het omgekeerd en won Sordo de wedstrijd met een Citroën DS 3, voor Neuville in de Ford Fiësta. De enige wedstrijd die Volkswagen nog niet won in de drie seizoenen dat het actief is in het WRC is de Rally van Duitsland. Duitsland is een asfaltrally, zeer snel en verraderlijk glad met 21 KP’s, verdeeld over drie dagen en goed voor 374 km tegen de klok.

Zware strijd tussen Latvala en Ogier

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Ondertussen is de eerste lus van vier KP’s achter de rug en Latvala leidt de dans met amper 1/10 seconde voor op teammaat bij Volkswagen, Ogier. De derde Volkswagen in het rijtje, het exemplaar van de Noor Andreas Mikkelsen, volgt in derde stelling op 15,9 seconden of 5,5 tellen sneller dan de Citroën van Kris Meeke. Dani Sordo en Thierry Neuville zijn in een broederstrijd verwikkeld voor de vijfde plaats op een dikke halve minuut van de leider. De Pool Robert Kubica was reeds uitgeteld voor een goed resultaat nog voor de eerste meter. Hij moest na de shake down de motor laten wisselen wat hem een tijdsstraf van vijf minuten opleverde.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Ogier startte snel en werd de eerste leider voor Latvala. Ook de tweede KP was voor de Fransman die zijn voorsprong uitdiepte tot 1,8 sec. op zijn naaste concurrent, maar de Fin zette Ogier op 2,3 seconden tijdens de derde proef en werd de nieuwe leider. Ogier was dan opnieuw de snelste in de laatste KP van de eerste lus en kon zodoende zijn achterstand beperken tot 1/10 sec. Dergelijk miniem verschil na 68 km tegen de klok bewijst nog maar eens dat beide VW-rijders aan elkaar gewaagd zijn.

Foto's: Vincent Wouters & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 21 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Duitsland.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons