van der Horst

Ott Tänak: "Ik voel geen druk, nog niet"

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Met de Rally van Finland, manche negen van het WRC, in het verschiet kan Ott Tänak een goede zaak in het wereldkampioenschap. Hij en Toyota zijn de uitgesproken topfavorieten op hun thuisbodem. "Maar ik veel geen druk, nog niet", zegt hij in een gesprek met Autosport.be.
De Est is zijn eigenste zelve als hij aankomt aan tafel. Geen handjes, geen plezanterijen. Een vriendelijke glimlach en meteen gezicht dat smeekt om een vraag. Overal in Jyväskylä hangen affiches met de Toyota op met als bijschrift "Hometown Hero". "Dat slaat op de wagen, niet op mij. Ik ben geen Fin", opent hij droogweg.

"Maar de wagen is hier geboren en ontwikkeld, en zal het dus wel goed doen." Tänak is uitgesproken favoriet, maar hij moet wel als eerste de baan op. "Het is een handicap, maar enkel bij het remmen en bij het accelereren. Op snelle stukken moet het wel goed lukken. Alles is mogelijk, al wordt het moeilijk. Als ik vrijdag al op kop kan staan? Hoeft niet, zolang ik er maar zondagmiddag bovenaan sta."

Druk voelt hij niet bij dit toch speciale evenement dat achteraf gezien misschien bepalend kan zijn voor het kampioenschap. "Ik voel geen druk. Nog niet. We starten hier met drie vanaf nul voor de tweede helft van het seizoen. En als ik geen kampioen word, maakt het me niet uit wie wel."

Tänak kende een goede voorbereiding in zijn thuisrally in Estland waar hij de concurrentie, nochtans talrijk opgekomen, op een hoopje reed, toen ook als wegopener. "Finland is helemaal anders dan andere rally's. Het is veel sneller. Estland op vergelijkbare wegen en ondergrond was goed om ritme en vertrouwen te krijgen, ook al moesten we er rijden met het verstand. We wisten de wagen wel goed af te stellen."

De concurrentie weet dus waar ze aan toe zijn, zeker als Toyota inderdaad even snel voor de dag komt als verwacht. "Maar het kan nog keren. Wij waren in het eerste deel van het seizoen de snelste maar verloren vaak veel punten. In de strijd om de merkentitel wordt het moeilijk. Hyundai, dat met een upgrade komt, was misschien minder sterk dan ons maar zij hebben op dit moment de betere kansen. Maar het is nog niet over: "we'll bring it back", we halen het wel in", klinkt het ambitieus.

Foto: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 31 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons