van der Horst

Oud-piloot en constructeur Guy Ligier overleden

Guy Ligier
Guy Ligier
Op zondag 23 augustus is de Franse oud-rijder en constructeur Guy Ligier overleden op de leeftijd van 85 jaar. Guy Ligier werd geboren op 12 juli 1930 in Vichy en groeide in de jaren zestig van vorige eeuw uit tot een verdienstelijke piloot. De oud-rugbyspeler nam deel aan 12 Grote Prijzen F1, met een zesde plaats in de GP van Duitsland 1967 als beste resultaat, en kwam acht maal aan de start van de 24 Heures du Mans. Tegelijkertijd besloot hij zijn eigen racewagens te bouwen, eerst richtte hij zich op de 24 uren van Le Mans, maar in 1975 bouwde hij met de hulp van Matra (motor) en een Frans sigarettenmerk zijn eerste Formule 1-wagen.
Ligier JS11 Ford - 1979
Ligier JS11 Ford - 1979
Al snel zou de naam Ligier uitgroeien tot een begrip in de Formule 1; in 1977 schonk Jacques Lafitte Ligier zijn eerste GP zege. Twee jaar later behaalden Lafitte en Patrick Depailler in het misschien meest succesvolle seizoen van het merk, niet minder dan drie overwinningen in de koningsklasse van de eenzitterij. Dat jaar kwam ook onze landgenoot Jacky Ickx uit voor het Franse merk. In 1980 wonnen Lafitte en Didier Pironi ieder nog een race. Daarna zou het, niettegenstaande sporadische successen, steeds achteruitgaan met het team. Ook Thierry Boutsen vond ooit onderdak bij Ligier, maar in de twee jaar die hij voor het Franse merk uitkwam, kon hij geen potten breken; een vijfde plaats in 1992 was zijn beste prestatie. Ligier zou het, met steeds minder succes, nog uithouden in de Formule 1 tot 1996 alvorens Prost het team opkocht en verder zette onder de naam Prost GP. In dat laatste jaar in de Formule 1 schonk Olivier Panis Ligier nog een laatste zege in de GP van Monaco.

#34 OAK Racing Ligier
#34 OAK Racing Ligier
De naam Ligier keerde echter enkele jaren geleden terug naar de racecircuits onder de vorm van CN prototypes die deelnamen en nog steeds actief zijn in verscheidene nationale kampioenschappen. Verleden jaar nog bracht Jacques Nicolet van OAK Racing de naam Ligier nog terug naar de internationale racerij door zijn LMP2 en LMP3 wagens op de markt te brengen onder de naam Ligier.

Foto's: Racing International Photography, DPPI en Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 23 augustus 2015.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons